Schaatspeloton.nl - Nieuws - Koops en Witte pakken DvG-punten in Earnewâld

Koops en Witte pakken DvG-punten in Earnewâld

geplaatst maandag 13 februari 2012 om 23:09:01 op Schaatspeloton.nl

Bij De honderd van Earnewâld hebben Roelof Koops (Interfarms) en Birgit Witte (Team Make a Wish) de maximale 10 jurypunten voor de Dick van Gangelen Trofee verdient. Juryleden Henri Ruitenberg sr. en Peter de Vries verkozen Koops boven Martijn van Es (Wadro) en winnaar Simon Schouten(Van Werven). Witte kreeg van de twee oud-marathonschaatsers de voorkeur boven Mireille Reitsma (MKBasics.nl) en Maria Sterk (Hoolwerf Heiwerken)

Juryleden: Henri Ruitenberg sr. en Peter de Vries

Juryrapporten
HEREN:
De heren zorgden in Eernewoude voor een prachtige afsluiting van een serie klassiekers op Nederlands natuurijs met volop spektakel en waarbij de emoties soms hoog opliepen. Roelof Koops viel het meest op door van begin tot eind in de koers aan te vallen en mee te zitten met ontsnappingen. Martijn van Es, die ook bij veel vluchtpogingen zat, leek zo'n tien kilometer voor de streep met een mooie solo voor de winst te gaan, maar zijn poging strandde in schoonheid. Simon Schouten lijkt dè ontdekking te zijn van dit natuurijs. Hij rijdt attent en kan duizend keer dood gaan in een wedstrijd. Na zijn zilveren medaille op het NK heeft het marathonschaatsen er duidelijk weer een heel groot talent bij.

DAMES:
In de laatste klassieker van dit seizoen op natuurijs in Nederland was het vooral Birgit Witte die de aandacht trok. Al meteen in het begin zat ze in een kopgroep van drie en ook later deed ze dikwijls mee aan pogingen om weg te komen. In de finale deed ze nog een alles-of-niets poging. Vooral Mireille Reitsma maakte in deze Honderd van Earnewâld de koers hard door om de beurt met teamgenote Erna Last in de aanval te gaan. Maria Sterk deed opnieuw haar naam eer aan door net voor de finale in een lange ontsnapping voor de winst te gaan, maar het waren de sprintsters in het peloton die haar de voet dwars zetten en zo werd het toch weer een massasprint.

PLOEGEN:
De dames van MK Basics, met een kleine vertgegenwoordiging in een toch al miniem peloton, hadden het meeste recht op de punten voor het ploegenklassement. Vooral doordat Mireille Reitsma en Erna Last-Kijk in de Vegte samen op een heel aantrekkelijke manier de wedstrijd hard maakten. Bij de heren waren het de mannen van team Van Werven die zich in de laatste wedstrijd van René Ruitenberg nog eens extra wilden laten zien. De wegkapitein zelf liet zich bij zijn afscheid van een indrukwekkende schaatsloopbaan ook niet onbetuigd en ging regelmatig vol in de aanval. Na afloop kon er in elk geval geproost worden op de fraaie klassiekeroverwinning van de ploeg.

Juryuitslag Heren:
1. Roelof Koops (10ptn)
2. Martijn van Es (5ptn)
3. Simon Schouten (3ptn)

Podiumuitslag Heren:
1. Simon Schouten (10ptn)
2. Christijn Groeneveld (5ptn)
3. Karlo Timmermans (3ptn)

Juryuitslag Dames:
1. Birgit Witte (10ptn)
2. Mireille Reitsma (5ptn)
3. Maria Sterk (3ptn)

Podiumuitslag Dames:
1. Foske Tamar van der Wal (10ptn)
2. Irene Schouten (5ptn)
3. Carla Zielman (3ptn)

Beste Ploeg:
Heren: Van Werven (10ptn)
Dames: MKBasics.nl (10ptn)