Schaatspeloton.nl - Nieuws - Semi-klassieker Dwars door Akkrum prooi voor Bergsma

Semi-klassieker Dwars door Akkrum prooi voor Bergsma

geplaatst zaterdag 11 februari 2012 om 23:50:54 op Schaatspeloton.nl

Jorrit Bergsma (BAM-Univé Schaatsteam) heeft vanmiddag de semi-klassieker Dwars door Akkrum gewonnen. Bergsma wist vlucht- en teamgenoot Arjan Stroetinga (BAM-Univé Schaatsteam) te kloppen, Gary Hekman (Van Werven) won de sprint van het peloton en legde beslag op de derde plaats. Dwars door Akkrum, dat vandaag haar derde editie beleefde, werd verreden in de schaduw van de Schaatsmarathon Appingedam en de Henk Angenent Classic maar had meer starters dan deze twee wedstrijden aan het vertrek.

De plaatselijke organisatie was op basis van enthousiasme en sentimenten erin geslaagd een prachtig peloton aan te trekken. Jorrit Bergsma wilde graag op "eigen ijs" rijden, waarbij pake Ate Bergsma vanuit de achtertuin zijn nazaat kon aanmoedigen. Ook andere rijders kenden de verhalen uit het verleden over het parcours die Elfstedensferen doet oproepen. Het rondje van ruim anderhalve kilometer liep langs kerk, kroeg en bruggen. Zo moest onder andere tijdens de wedstrijd de vaste brug over de Himdyk worden gepasseerd en die een hoogte kent van 1.70 meter, zodat deze als een lastige doorgang moest worden gepasseerd. "Het deerde de schaatsers niet, in tegendeel, de wedstrijd werd gezien als een niet alledaags parcours en zij waren unaniem van oordeel dat een dergelijke marathon een welkome onderbreking is in deze periode van natuurijsmarathons." aldus de organisatie.

Het deelnemersveld werd al redelijk gauw uitgedund, zodat een peloton overbleef met de al verwachte kanshebbers. Jorrit Bergsma en Arjan Stroetinga wisten in de slotfase te ontsnappen uit het peloton en het bleek al gauw dat zijn niet konden worden achterhaald. In een spannende eindsprint was Jorrit Bergsma de snelste en kon hiermee alweer een succes bijschrijven.

De eindsprint in het peloton werd gewonnen door Gary Hekman, die hiermee als derde in de eindrangschikking kon worden genoteerd. Elfsteden-ijsmeester Jan Oostenbrug overhandigde de prijzen waarbij Jorrit Bergsma een tweetal kransen om zijn nek kreeg, want hij werd ook nog eens gehuldigd voor zijn titel als Nederlands Kampioen. "Al met al een prachtige marathon , die als uithangbord kan dienen voor het marathonschaatsen op natuurijs." aldus een trotse Sietze Eelsingh van de organisatie.