Schaatspeloton.nl - Nieuws - Jorrit Bergsma en Yvonne Spigt solo naar Nederlandse Natuurijstitel

Jorrit Bergsma en Yvonne Spigt solo naar Nederlandse Natuurijstitel

geplaatst woensdag 8 februari 2012 om 16:24:50 op Schaatspeloton.nl

Op het natuurijs van de Grote Rietplas bij Emmen zijn Jorrit Bergsma (BAM-Univé Schaatsteam) en Yvonne Spigt (Beteropenhaardhout.nl) Nederlands Kampioen marathonschaatsen op natuurijs geworden. Zowel Jorrit Bergsma als Yvonne Spigt kwamen in een mooie titelstrijd solo na een lange finale ontsnapping als winnaar over de streep. Bij de Masters prolongeerde eerder op de dag Rudi Groenendal (Team Selecteq) de titel.

Bergsma ontsnapte zo'n 10 kilometer voor het eind uit een zeer uitgedund peloton wat nog overgebleven was na een zware wedstrijd. De Fries pakte een ruime voorsprong en ook een achtervolging door Jan Maarten Heideman (Husqvarna-Gardena) kon Bergsma niet in gevaar brengen en reed zo naar de Nederlandse titel, de tweede in zijn carriere. De sprint van achtervolgende groep, die onder aanvoering van Wadro Heideman weer had bijgehaald, werd gewonnen door Simon Schouten (Van Werven) die zo verrassend het zilver pakte, ook Rick Smit (Equipe Renault Eco2) mocht naar het podium om het brons op te halen.

Bij de Dames kwam Spigt in de finale alleen aan kop na een val Rixt Meijer (MKBasics.nl). Meijer was eerst zelf in de aanval gegaan maar zag de Wervershoofse langszij komen. Spigt reed na de val van Meijer in een lange solo naar de titel. Achter Spigt pakte Meijer alsnog het zilver, Carla Zielman (CENNED) won de sprint van een achtervolgende groep, eigenlijk een zeer sterk uitgedund peloton, voor Mariska Huisman (Beteropenhaardhout.nl) en pakte het brons.

Bij de Masters prolongeerde Rudi Groenendal (Team Selecteq) zijn vorig jaar in Wanneperveen behaalde nationale titel. De Peizenaar was na 60 kilometer het sterkst van een kleine kopgroep waar René van der Meulen en Sjouke Hellinga het zilver en brons opraapten.

Bekijk ook:

Kampioen Bergsma schaart zich naast 'Dolle Dries' van Wijhe (8 februari 2012)
Uitslag Heren
Uitslag Masters
Uitslag Dames