Schaatspeloton.nl - Nieuws - NOS-rondgang rayonhoofden maakt sceptisch voor Elfstedentocht

NOS-rondgang rayonhoofden maakt sceptisch voor Elfstedentocht

geplaatst dinsdag 7 februari 2012 om 16:46:11 op Schaatspeloton.nl

Een rondgang van de NOS langs de 22 rayons van de Koninklijke Vereniging Friesche Elf Steden geeft weinig vertrouwen voor een mogelijke Elfstedentocht. Geen van de rayons heeft op dit moment al de benodigde 15 centimeter ijs en op sommige plekken is de ijsvloer pas 6 centimeter. Morgenavond komen de rayonhoofden bij elkaar, daarna volgt een persconferentie waarin meer wordt medegedeeld over en mogelijke Elfstedentocht.

Met name in de rayons Balk, Harlingen (met 6 cm), Workum en Woudsend (met 7 cm) is de ijsvloer nog te ver van de vereiste 15 centimeter. Dit meldt de NOS. "Ondanks de strenge vorst van afgelopen nacht is er op de meeste plaatsen maar 1 a 2 centimeter ijs bij gekomen. Nu de sneeuw is verwijderd, gaat de aangroei veel sneller, hopen de ijsmeesters." aldus de omroep die ook de uitzendrechten voor de Elfstedentocht heeft.

Verschillende weersmodellen voorspellen voor na het weekend een dooiaanval. Daarom werd door verschillende media komend weekend als datum voor een 16e Elfstedentocht genoemd. De politie Friesland heeft in voorbereiding alvast de verloven van het korps ingetrokken. De cijfers die de NOS heeft verzameld maakt echter sceptisch of een Elfstedentocht in aankomend weekend wel mogelijk is.