Schaatspeloton.nl - Nieuws - Elfstedenwinnaar automatisch winnaar Dick van Gangelen Trofee

Elfstedenwinnaar automatisch winnaar Dick van Gangelen Trofee

geplaatst maandag 6 februari 2012 om 13:09:16 op Schaatspeloton.nl

Mocht het er dit jaar van komen, dan is de winnaar van de Elfstedentocht daarmee ook de winnaar van de Dick van Gangelen Trofee, de prijs voor de Marathonschaatser van het Jaar. De stichting die de prijs acht jaar geleden in het leven riep, heeft dat aan het eind van het vorig seizoen besloten. De Stichting vindt dat de Elfstedenwinnaar automatisch de titel Marathonschaatser van het Jaar verdient.

Het bestuur van de stichting vindt dat de winst in een alles overstijgende schaatswedstrijd als de Elfstedentocht per defintie gepaard moet gaan met de toekenning van de trofee. De Elfstedenwinnaar verdient daarmee tegelijkertijd ook de titel ‘Marathonschaatser van het Jaar'. De geldende procedure is dat de Marathonschaatser van het Jaar wordt gekozen door de rijders en de rijdsters zelf, op basis van het eindklassement van de Dick van Gangelen Trofee. Voor dat klassement kunnen de schaatsers per wedstrijd punten verdienen voor een plek op het podium en tevens punten krijgen van een jury, bestaande uit voormalige topschaatsers uit het marathoncircuit.

Onder hen bijvoorbeeld oud-schaatsers als Henri Ruitenberg, Jos Niesten en Jan Kooiman, die in de Elfstedentocht van 1985 in de kopgroep van vier met winnaar Evert van Benhem over de finish kwamen. De eerste drie van het eindklassement van de DVG-trofee zijn de genomineerden waaruit de rijders en rijdsters de Marathonschaatser en -schaatsster van het Jaar mogen kiezen. Tot dit seizoen was het zo dat het aantal genomineerden met een vierde zou worden uitgebreid als er een Elfstedentocht zou worden verreden.
Dat vond het bestuur van de Stichting Dick van Gangelen Trofee uiteindelijk toch iets te mager, vandaar dat zij vorig jaar besloot het reglement te wijzigen.

Op dit moment voeren drie rijder van de BAM-ploeg – Bob de Vries, Arjan Stroetinga en Jorrit Bergsma – het DVG-klassement bij de heren aan. Bij de dames is de winnares van het klassement al nagenoeg bekend. De Groningse Foske Tamar van der Wal staat daar een straatlengte voor op Mireille Reitsma en Mariska Huisman. In de strijd om de titel ‘Marathonploeg van het Jaar' leidt het team van BAM bij de heren en MK Basics bij de dames.