Schaatspeloton.nl - Nieuws - KNSB en peloton verkiezen Nederlands ijs boven Italiaans ijs

KNSB en peloton verkiezen Nederlands ijs boven Italiaans ijs

geplaatst donderdag 2 februari 2012 om 13:49:37 op Schaatspeloton.nl

De KNSB en de marathonschaatsploegen hebben besloten na de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee direct af te reizen naar Nederland. Hierdoor word de derde wedstrijd in de KPN Grand Prix op het natuurijs van de Italiaanse Haidersee geschrapt. Het peloton hoopt door deze actie volgende week op Nederlands natuurijs te kunnen uitkomen. De organisatie op de Haidersee reageert verbolgen.

Teun Breedijk, wedstrijdcoƶrdinator van de KNSB, laat op Schaatsen.nl weten voor een dilemma te staan. "Er ligt een contract met de organisatie van de Reschensee. Maar als er geen schaatsers komen, schiet het zijn doel voorbij. We gaan naar een oplossing zoeken." Eerder besloot het peloton niet terug te keren toen in Nederland een eerste baanmarathon op natuurijs kon worden verreden. Ook toen werd al aangegeven dat dit anders kon worden als natuurijsklassiekers in het vizier zouden komen. Breedijk tempert overigens wel de hooggespannen verwachtingen. "Er is nog geen klassieker uitgeschreven. Ik verwacht pas na het weekend dat het ijs op sommige plaatsen dik genoeg is."

Op de Reschensee zou dit jaar voor het eerst een KPN Grand Prixwedstrijd worden georganiseerd. Eerder noopt sneeuwval de organisatie al uit te wijken naar de nabijgelegen Haidersee. In een persbericht reageert Wiebe Barkey van de organiserende Stichting Alternatieve Elfstedentocht verbolgen. "Ieder jaar spannen natuurijsorganisatoren in het buitenland zich in om marathonschaatsen in zijn meest pure vorm, op natuurijs, mogelijk te maken. Hierdoor ontstaat een jaarlijkse Grand Prix die de marathonschaatssport het podium geeft dat het nodig is. Daar maak je met elkaar afspraken over die gestand moeten worden gedaan. Zomaar het Grand Prix laten vallen, de organisatoren, sponsoren, mediapartners en lokale gemeentes in de kou laten staan is onprofessioneel en opportunistisch. " Barkey ziet slechts een uitzondering om van gepland buitenlands natuurijs af te wijken en dat is de echte Friese Elfstedentocht. "Als je een alternatief voor de echte organiseert, moet je niet moeilijk doen als de echte wordt verreden."

Barkey wil dat de Stichting Alternatieve Elfstedentocht schadeloos word gesteld voor de financiƫle strop die dreigt. "Draai het voor een goede vergelijk eens om. In Nederland geen ijs; wel ijs op de Reschensee. Het hele peloton is neergestreken aan de Reschensee voor een wedstrijd op zaterdag onder prima omstandigheden. Op woensdag zegt de SAE, in Nederland is het weer beter dan in Reschen. We gaan zaterdag naar huis en organiseren toch maar geen wedstrijd voor jullie. Dan zou de wereld te klein zijn."