Schaatspeloton.nl - Nieuws - Evenementen Reschensee verplaatst naar Haidersee

Evenementen Reschensee verplaatst naar Haidersee

geplaatst vrijdag 27 januari 2012 om 17:52:34 op Schaatspeloton.nl

De Stichting Alternatieve Elfstedentocht heeft besloten om de toertochten en de wedstrijden van de Reschensee dit jaar te verplaatsen naar de Haidersee. Dit omdat het ijs op de Zuid-Tiroolse Reschensee niet voldoende geprepareerd kan worden. Alle tochten en wedstrijden die vanaf zaterdag 4 februari tot en met 11 februari aanstaande op de agenda staan, waaronder de derde wedstrijd in de KPN Grand Prix, gaan op de oorspronkelijke datum door.

Niet de Reschensee, maar de pittoreske Haidersee zal over ruim een week het decor vormen van prachtige schaatssport. Het meer is een prima alternatief, ligt direct ten zuiden van de Reschensee, aan de oevers van Sankt Valentin en heeft een oppervlakte van ongeveer zes vierkante kilometer. De Haidersee is bedekt met een stabiele ijsvloer van 25 tot 30 centimeter die de komende week nog verder aan zal groeien. Op dit moment wordt het meer sneeuwvrij gemaakt en wordt er een baan geprepareerd met een lengte van 10 kilometer. Aan de planning verandert verder niets. De schaatstochten, die op 4 februari worden georganiseerd door de dagbladen de Twentsche Courant Tubantia en de Stentor, de Alternatieve Elfstedentochten op dinsdag 7 en vrijdag 10 februari, het criterium op donderdag 9 februari en de KPN Grandprix wedstrijd over 150 kilometer op 11 februari gaan gewoon door. Ook het avondprogramma, dat in Reschen plaatsvindt, blijft tijdens deze week geheel intact. Voor het vervoer vanuit Reschen en Graun worden extra bussen ingezet.

De organisatie kwam tijdens de afgelopen week tot de conclusie dat het door bijzondere omstandigheden niet lukt om het ijs op de Reschensee goed te prepareren. Het probleem is dat er in het ijs onvoorspelbare stukken zitten. Het ijs op de Reschensee heeft nu als onderlaag een stuk zwart ijs van behoorlijk wisselende dikte. Daarop ligt een stuk sneeuwijs van ongeveer 8 centimeter. Vervolgens, en dat kwam nog nooit eerder voor, ligt er op onvoorspelbare plaatsen een laag bovenop met helemaal niets. Het geheel wordt tenslotte als een soort deksel afgesloten met een toplaag sneeuwijs van enkele centimeters. Het leidde tot een tot nog toe onbekend fenomeen, ontstaan door een zeldzaam voorkomend spel der natuur: vorst, dooi, wind en ongekend veel sneeuw kwamen op momenten die ongunstig voor de ontwikkeling van het ijs waren.

Exact dezelfde ijssituatie is overigens even verderop aangetroffen op het meer van Sankt Moritz in Zwitserland. Daar wordt sinds 1907 jaarlijks het paardenevenement ‘White Turf' georganiseerd. Voor het eerst in de geschiedenis zijn daar ijspolo wedstrijden afgelast om precies dezelfde redenen. Dit "zustermeer" ligt op ongeveer 25 kilometer afstand van de Reschensee, ligt op dezelfde hoogte en had in het verleden steeds dezelfde ijsstatistieken. Het geeft aan dat dergelijke omstandigheden slechts heel sporadisch voorkomen. Alle deelnemers aan de SAE-tochten ontvangen in de loop van volgende week (week 5) een extra dikke editie van de Rechensee Today met daarin alle informatie.