Schaatspeloton.nl - Nieuws - Hoornse zeges voor Groeneveld en Van der Wal

Hoornse zeges voor Groeneveld en Van der Wal

geplaatst vrijdag 13 januari 2012 om 22:01:35 op Schaatspeloton.nl

Christijn Groeneveld maakt het BAM-Univé-ploegenspel af en wint op zijn thuisbaan.

Christijn Groeneveld maakt het BAM-Univé-ploegenspel af en wint op zijn thuisbaan. (bron: Schaatspeloton.nl)

Op de Hoornse ijsbaan De Westfries hebben Christijn Groeneveld (BAM-Univé Schaatsteam) en Foske Tamar van der Wal de dertiende wedstrijd in de KPN Marathon Cup gewonnen. Zowel Groeneveld als Van der Wal waren het snelst in de massasprint. Groeneveld hield hierbij Ingmar Berga (Van Werven) en Bob de Vries (BAM-Univé Schaatsteam) achter zich, Van der Wal behaalde haar tiende cupzege voor Mariska Huisman (Beteropenhaardhout.nl) en Carla Zielman (CENNED).

Het vrouwenpeloton bracht in een goed bezet ijsstadion De Westrfries een zenuwachtige wedstrijd op het ijs. Het regende in Hoorn aanvallen en het was pas in de finale dat een kopgroep van Mireille Reitsma (MKBasics.nl), Maria Sterk (Hoolwerf Heiwerken) en Elma de Vries (BAM-Univé Schaatsteam) wel even de ruimte kreeg. Dit was echter totdat Foske Tamar van der Wal (Okkinga Communicatie) haar kracht ging tonen aan de kop van het peloton. Van der Wal dichte het gat waarna ze het in de massasprint afmaakte. Hiermee behaalde de Grijpskerkse haar tiende cupoverwinning en haar dertiende van het seizoen. Achter Van der Wal was Mariska Huisman (Beteropenhaardhout.nl) goed voor de tweede plaats, Carla Zielman (CENNED) mengde zich voor het eerst sinds twee maanden weer vooraan in de massasprint en behaalde de derde plaats. Voor het klassement mengde Huisman zich opnieuw in de tussensprints terwijl Van der Wal zoals al heel het jaar zich daarin afzijdig hield. Met nog twee wedstrijden te gaan is hierdoor de voorsprong van Huisman op Van der Wal uitgegroeid tot 30 punten en lijkt de West-Friese ondanks het tiental zeges van Van der Wal de gedoodverfde eindwinnares. Ook voor het Jongerenklassement deed de klassementsleidster goede zaken. Lisa van der Geest (Groenehartsport.nl), die vorige week het Witte leiderspak overnam van Margo van de Merwe (Hoolwerf Heiwerken), mengde zich volop in de tussensprints en finishte in de eindsprint als zesde. In het klassement breidt de Warmondse, die vandaag haar 18e verjaardag vierde, haar leiding uit tot 21 punten.

De mannen brachten een zeer aantrekkelijke finale op het ijs na een wedstrijd die vooral snel, maar weinig enerverend. De wedstrijd werd natuurlijk opgesierd door de tussensprints waar klassementsleider Crispijn Ariëns (DHW Power-play) naaste concurrent Rob Hadders (SOS Kinderdorpen) in de meerderheid van de sprints aftroefde. In de finale probeerde Sandor Stuut (Schaatscentrum De Uithof) met een gedurfde soloaanval een massasprint te voorkomen. Op het moment dat Stuut aanging stopte zijn ploeggenoten op verschillende plekken in het peloton goed af waardoor de Hagenaar een flinke voorsprong kreeg. Joost Juffermans (Schaatscentrum De Uithof) liet zich zelfs afzakken om Stuut de beste kans op de zege te geven maar op dat moment explodeerde de trein van het BAM-Univé Schaatsteam. Het groen-oranje kwartet trok het peloton snel terug naar Stuut die Juffermans met moeite kon volgen. Stuut's ploeggenoten Bert van Buren en Thijs Smit (beiden Schaatscentrum De Uithof) lieten zich ook nog afzakken, maar toen het tweetal afgezakt was tot de aanvaller was hij al ingelopen door de BAM-trein. Deze trok door tot aan de meet waar Christijn Groeneveld (BAM-Univé Schaatsteam) op zijn thuisbaan zijn eerste zege behaalde op een 400-meter kunstijsbaan. Achter Groeneveld sprintte Ingmar Berga (Van Werven) naar de tweede plaats, Bob de Vries (BAM-Univé Schaatsteam) werd derde. Crispijn Ariëns finishte als zesde en behield logischerwijs zowel zijn Oranje en Witte leiderstrui.

In de Eerste Divisie was het een late aanval die de beslissing bracht. De aanval werd in gang getrokken door Jaap Smit (Schaatscentrum De Uithof) die in de aanval ging. Smit kreeg Mats Stoltenborg (Schaatsteamhaarlem.nl), Tom Schuit (Appel Beton) en Leander van der Geest (Groenehartsport.nl) mee die het peloton tot aan de staart naderde toen het rondebord naar vijf ging. De jury besloot hierop dat het viertal een ronde voorsprong had al waren ze nog niet volledig rond. In de finale toonde Tom Schuit zich het snelst. Schuit hield in de eindsprint Leander van der Geest achter zich, Mats Stoltenborg vervoltooide het podium.

Bekijk ook:

Foto's
Uitslag Heren Top Divisie
Uitslag Dames Top Divisie
Uitslag Heren Eerste Divisie