Schaatspeloton.nl - Nieuws - Bob de Vries en Foske Tamar van der Wal het sterkst in Alkmaar

Bob de Vries en Foske Tamar van der Wal het sterkst in Alkmaar

geplaatst zaterdag 7 januari 2012 om 21:57:42 op Schaatspeloton.nl

Bob de Vries komt solo aan als winnaar van de twaalfde KPN Marathon Cup.

Bob de Vries komt solo aan als winnaar van de twaalfde KPN Marathon Cup. (bron: Schaatspeloton.nl)

In Alkmaar hebben Bob de Vries (BAM-Univé Schaatsteam) en Foske Tamar van der Wal (Okkinga Communicatie) de twaalfde wedstrijd in de KPN Marathon Cup gewonnen. De Vries reed in de finale weg bij vluchtgenoot Douwe Bierma (Jinstal-Radson). Op een ronde achterstand won Karlo Timmerman (SOS Kinderdorpen) de sprint van het peloton en werd derde. Van der Wal won de massasprint voor Irene Schouten (Liga) en Wieteke Cramer (MKBasics.nl).

Bij de Top Divisieheren was het uiteindelijk een duo dat gezamenlijk een ronde voorsprong nam op het peloton. Bob de Vries (BAM-Univé Schaatsteam) en Douwe Bierma (Jinstal-Radson) waren de laatste overblijvers van een kopgroep waar in eerste instantie ook Sander Kingma (Interfarms) onderdeel vanuit maakte. De formatie van Van Werven probeerde met een gecoördineerde tegenaanval nog verandering te brengen in de kopgroep. Maar op dat moment keek de inmiddels tot tweetal uitgedunde kopgroep al in de rug van het peloton. Bob de Vries kreeg op dat moment ondersteuning van Jorrit Bergsma (BAM-Univé Schaatsteam) die de laatste tientallen meters tot het peloton begeleide. Hierna was de wedstrijd eigenlijk beslist, geen van de aanvallen kreeg ook maar meer de ruimte om echt een ronde voorsprong te pakken. Een drietal bestaand uit Jouke Hoogeveen (DHW Power-play), Robert Bovenhuis (Equipe Renault Eco2) en Bart Hakkenberg (Payroll Group) probeerde in de finale nog wel de pelotonsprint om de derde plaats te ontlopen door in de aanval te gaan. Dit plan slaagde echter niet en het trio werd opgeslokt door het peloton wat onder aanvoering stond van het BAM-Univé Schaatsteam dat Bob de Vries voor in het peloton wou laten finishen om zo de finale met voorsprong te kunnen laten aanvallen. Dit slaagde en nadat Karlo Timmerman (SOS Kinderdorpen) de sprint van het peloton had gewonnen kon Bob de Vries met een voorsprong van zo'n 100 meter de zege al haast niet meer ontgaan. De Vries reed zonder bedreiging de wedstrijd uit en pakte zo zijn tweede zege van het seizoen. Douwe Bierma kwam volledig kapot als tweede over de meet. Crispijn Ariëns (DHW Power-play), die in Alkmaar vijfde werd, deed voor het klassement weer goede zaken en staat voorlopig onbedreigd aan de leiding.

De Dames brachten in een winderig Alkmaar een stormachtige wedstrijd op het ijs. Vroege aanvallen kregen weinig ruimte, maar toen in de tweede helft van de wedstrijd een kopgroep ontstond met daarin Carla Zielman (CENNED), Mireille Reitsma (MKBasics.nl), Lisanne Soemanta (Beteropenhaardhout.nl), Jolanda Langeland (Team Telstar Megastores) en Carien Kleibeuker (Okkinga Communicatie) kreeg deze de zege van het peloton. De kopgroep kreeg zelfs de staart van het peloton in het vizier toen Kleibeuker moest afhaken. Hiermee was de vrijbrief voor de kopgroep van de formatie van Foske Tamar van der Wal (Okkinga Communicatie) voorbij. De zegekoningin van dit seizoen moest ook zelf in de tegenreactie. Ze slaagde er, mede met steun van ploeggenote Jane Ravestein (Okkinga Communicatie), de kopgroep weer binnen schotsafstand te krijgen waarna de tegenaanvallen voldoende waren om de kopgroep te neutraliseren. In de finale probeerde Sandra 't Hart (Team De Boer RVS/Melbo International) het nog even solo maar ook dat was onsuccesvol. Hierna ging Mariska Huisman (Beteropenhaardhout.nl) op een ronde van de streep aan in de massasprint. Foske Tamar van der Wal toonde zich echter opnieuw sneller dan wie dan ook. Irene Schouten (Liga, langebaan) en Wieteke Cramer (MKBasics.nl) legde beslag op de tweede en derde plaats. Mariska Huisman (Beteropenhaardhout.nl) behoudt de Oranje leiderstrui, Lisa van der Geest (Groenehartsport.nl) nam het wit over van Margo van de Merwe (Hoolwerf Heiwerken).

De Eerste Divisiewedstrijd begon al met een opvallende soloaanval van Tom Schuit (Team Appel Beton) die met een grote jump in zijn eentje een ruime voorsprong nam op het peloton en dat peloton al in de rug keek. Team Appel Beton besloot echter geen mannen op te offeren om Schuit de laatste 50 meter te laten overbruggen. Schuit lukte het niet alleen de staart van het peloton te bereiken en zakte moegestreden weer terug tot in de grote groep. Daarna was het een grote groep van dertien rijders die er wel in slaagde het peloton te dubbelen. In deze groep waren de formatie van Adviesburo Harry de Wolff (met Sjoerd den Hertog en Niels Mesu) en Appel Beton (met Mark Ooijevaar en Roy Mulder) het sterkst vertegenwoordigd. Daarnaast waren naast klassementsleider Sjaak Schipper (Wadro) met Bart Mol (Goudse.nl/Smartcap) en Mats Stoltenborg (Schaatsteamhaarlem.nl) ook de nummers twee en drie van het klassement aanwezig in de kopgroep die mocht gaan strijden om de dagzege. Voordat dit gebeurde verraste Schuit nog door de sprint van het peloton te winnen en ondanks zijn mislukte soloaanval toch nog moegestreden als veertiende te eindigen. In de finale ontsnapte Niels Mesu vroeg en de Zeeuw werd niet meer terug gepakt. Hiermee behaalde Mesu de vierde zege van het seizoen. Achter Mesu legde Mark Ooijevaar beslag op de tweede plaats, Kevin Regelink (Romex Restate) sprintte naar de derde plaats.

Bekijk ook:

Foto's
Uitslag Dames Top Divisie
Uitslag Heren Eerste Divisie
Uitslag Heren Top Divisie