Schaatspeloton.nl - Nieuws - Exact 15 jaar geleden wonnen Henk Angenent en Klasina Seinstra de Elfstedentocht

Exact 15 jaar geleden wonnen Henk Angenent en Klasina Seinstra de Elfstedentocht

geplaatst woensdag 4 januari 2012 om 00:00:00 op Schaatspeloton.nl

Vandaag exact 15 jaar geleden werd de laatst Friese Elfstedentocht verreden. Zoals we allemaal weten won in Leeuwarden Henk Angenent de sprint van een kopgroep van vijf man voor Erik Hulzebosch en Bert Verduin. Bij de vrouwen was Klasina Seinstra in een tweestrijd sneller dan Gretha Smit, Baukje Bron werd derde. 15 jaar later is het altijd leuk de beelden nog eens terug te kijken.

De Start
Om 05:30 uur gingen 301 wedstrijdrijders van start voor de vijftiende Elfstedentocht. Voor de start spreekt Mart Smeets met opeenvolgend Henri Ruitenberg sr., Miel Rozendaal, Haico Bouma, Lubbert van der Molen, Erik Hulzebosch, Jan Bakker, een onbekende toerrijder, Jan Maarten Heideman, Bert Verduin en tot slot Teun Breedijk:


Onderweg
Het peloton komt door in Franeker:


De Finish (Heren)
Na 200 kilometer gaat de kopgroep van vijf strijden om de eeuwige roem. Henk Angenent toont zich het snelst. Erik Hulzebosch finisht als tweede, Bert Verduin word derde. Piet Kleine word achter Henk van Benthem vijfde maar zal niet in de uitslag worden opgenomen vanwege het missen van een stempelpost:


De Finish (Dames)
Bijna een uur later komen de eerste vrouwen binnen. Klasina Seinstra wint de sprint van Gretha Smit. Officieel wint Seinstra echter niet de Elfstedentocht, deze kent namelijk geen vrouwenwedstrijd. Pas vanaf de volgende Elfstedentocht zal er een vrouwenwedstrijd worden verreden. Toch krijgt Seinstra de eer en zal ze later door Henk Angenent in de feestvreugde worden betrokken als winnares van de Elfstedentocht.


De Uitslag
Ter ere van de 15e verjaardag van de 15e Elfstedentocht is de uitslag van de wedstrijd toegevoegd aan de Schaatspeloton.nl uitslagen database. Deze uitslag is op internet enkel terug te vinden met initialen en achternaam, in de hieronder gelinkte uitslagen staan sommige namen dus niet gelinkt aan een volledige naam. Mocht jij weten welke rijders bij de missende volledige namen horen laat dit dan weten via mail@schaatspeloton.nl of via twitter @Schaatspeloton. Zodat de uitslag voor het eerst volledig duidelijk op internet te vinden is.

Bekijk ook:

Uitslag Dames
Uitslag Heren