Schaatspeloton.nl - Nieuws - Jorrit Bergsma en Foske Tamar van der Wal winnen in Enschede

Jorrit Bergsma en Foske Tamar van der Wal winnen in Enschede

geplaatst donderdag 29 december 2011 om 21:42:38 op Schaatspeloton.nl

De elfde wedstrijd in de KPN Marathon Cup is in Enschede gewonnen door Jorrit Bergsma (BAM-Univé Schaatsteam) en Foske Tamar van der Wal (Okkinga Communicatie). Bergsma was na 125 ronden het snelst van een kopgroep van zes man die in de finale een ronde voorsprong pakte. Frank Vreugdenhil (SOS Kinderdorpen) en Ingmar Berga (Van der Wiel) bezette plek twee en drie. Van der Wal won in de massasprint.

In de Top Divisie werd de wedstrijd gekleurd door een aanval die uiteindelijk pas op het laatste moment slaagde rond te komen. Binnen de laatste tien ronden kreeg het zestal onder aanvoering van Peter van der Pol (Wadro), die zich net als Gary Hekman (Van Werven) daar speciaal voor had laten terugzakken uit het peloton, aansluiting bij de grote groep en kon zich gaan opmaken voor de strijd om de dagzege. Wadro was met Ruud Aerts en Ralf Zwitser (beiden Wadro) goed vertegenwoordigd maar moesten het onderspit delven in de finale. Iets wat Sandor Stuut (Schaatscentrum De Uithof) al op de weg naar een ronde voorsprong had moeten doen. Stuut kreeg in de groep nog steun van Jaap Smit (Schaatscentrum De Uithof) die zich opofferde maar de Hagenaar kon de ronde voorsprong niet pakken. In de kopgroep toonde Jorrit Bergsma (BAM-Univé Schaatsteam) zich in de laatste ronde de snelste sprinter. Bergsma bleef in de laatste ronde Frank Vreugdenhil (SOS Kinderdorpen) en Ingmar Berga (Van Werven) voor. Aerts kon met een vierde plek het nummerieke overwicht van Wadro in de kopgroep niet uitbuiten. Robert Bovenhuis (Equipe Renault Eco2) was de zesde man in de kopgroep en finishte als vijfde voor Ralf Zwitser. Klassementsleider Crispijn Ariëns (DHW Power-play) won de sprint van het peloton en behield zowel de Oranje als Witte leiderstrui.

Bij de Dames was Van der Wal in de massasprint sneller dan klassementsleidster Mariska Huisman (Beteropenhaardhout.nl) die maandag nog Nederlands Kampioene werd en die met de tweede plek de Oranje leiderstrui behoudt. Maria Sterk (Hoolwerf Heiwerken) bezette voor de vijfde maal dit jaar de derde stek. De massasprint was de afsluiting van een snelle en aanvalslustige wedstrijd. Voor Van der Wal was de zege op het Twentse ijs de tiende marathonzege van het seizoen. In het klassement is de Grijpkerkse, die in Enschede ook erg aanvallend was, met een achterstand van 19 punten ook nog niet kansloos voor de eindzege.

In de Eerste Divisie behaalde een kopgroep van drie rijders al vroeg in de wedstrijd een ronde voorsprong. Mats Stoltenborg (Schaatsteamhaarlem.nl), Niels Mesu (Adviesburo Harry de Wolff) en Robert Post (Gjaltema) dubbelde het peloton en mochten in de laatste 5 ronden gaan uitmaken wie de wedstrijd zou gaan winnen. In de sprint was Mesu, die woensdagavond in het knotsgekke NK nog genoegen moest nemen met de tweede plek, de snelste. Stoltenborg legde beslag op de tweede plaats, Post eindigde als derde voor het eerst op het podium. Klassementsleider Sjaak Schipper (Wadro) won de sprint van het peloton en blijft in het bezit van de Oranje leiderstrui.

Voor het landelijke KPN Marathon Cupprogramma werd er in Enschede een landelijke wedstrijd verreden voor regionale marathonschaatssters. Deze Regiotopmarathon werd gewonnen door Carolien Hunneman. Hunneman die ook in de FlevObokaal aan de leiding staat won de wedstrijd in de sprint. Kristine Wijdenes (Steigerplank.com), klassementsleidster in het regionale 6-Banentoernooi, werd tweede, Lisette Hoekstra legde beslag op de derde plaats.

Bekijk ook:

Uitslag Heren Top Divisie
Uitslag Dames Regiotop
Uitslag Heren Eerste Divisie
Uitslag Dames Top Divisie