Schaatspeloton.nl - Nieuws - Arjan Stroetinga bekroont ploegenwerk met recordtitel

Arjan Stroetinga bekroont ploegenwerk met recordtitel

geplaatst maandag 26 december 2011 om 17:40:48 op Schaatspeloton.nl

Arjan Stroetinga schreeuwt het uit van vreugde, hij is voor de derde maal op rij kampioen van Nederland.

Arjan Stroetinga schreeuwt het uit van vreugde, hij is voor de derde maal op rij kampioen van Nederland. (bron: Schaatspeloton.nl)

Het Nederlands Kampioenschap marathonschaatsen is in Heerenveen gewonnen door Arjan Stroetinga (BAM-Univé Schaatsteam). Stroetinga maakte het in de door zijn ploeg hardgemaakte finale met overmacht af en behaalde hierdoor zijn derde Nederlandse titel op rij, een record. Achter Stroetinga sprintte Karlo Timmerman (SOS Kinderdorpen) naar het zilver, Jan Maarten Heideman (Husqvarna-Gardena) behaalde het brons.

Het BAM-Univé Schaatsteam had de koers in de finale in een ijzeren greep. Tijdens de snelle wedstrijd werd er al weinig ruimte gegeven voor aanvallen tenzij de formatie van Jillert Anema zich erbij vond. In de finale was de bijna voltallige groen-oranje-formatie met vier man vertegenwoordigd in een kopgroep met daarbij ook een snelle man als Ingmar Berga (Van Werven), maar ook aanvallers als Joost Juffermans (Wadro) en Joost Juffermans (Schaatscentrum De Uithof). SOS Kinderdorpen had in de kopgroep enkel Frans Vreugdenhil (SOS Kinderdorpen) maar wou duidelijk dat Karlo Timmerman (SOS Kinderdorpen) mee zou kunnen gaan sprinten met Arjan Stroetinga en Ingmar Berga die zich beide in de kopgroep bevonden. De formatie van ploegleider Pascal Vergeer moest dus vol in de achtervolging terwijl de BAM-Univé-trein vooraan vol door trok en daarbij verschillende rijders opofferde. SOS Kinderdorpen kwam terug maar Karlo Timmerman zal hier wellicht zelf ook krachten bij verspeeld moeten hebben. In de sprint van de kopgroep kwam hij namelijk niet in de buurt van gedoodverfde favoriet Arjan Stroetinga en moet genoegen nemen met het zilver. Stroetinga sprintte met overmacht naar zijn vierde Nederlandse Titel op kunstijs waarmee hij nu alleen recordhouder is. Co Giling, Jan Kooiman, Lammert Huitema, Jan Maarten Heideman en Bertjan van der Veen moeten er voortaan genoegen mee nemen dat ze als drievoudig kampioen van Nederland geen recordhouder meer zijn. Voor Stroetinga was de derde titel op rij ook een record. Nog nooit was een mannelijke marathonschaatser drie keer achter elkaar de beste van het land. Jan Maarten Heideman (Husqvarna-Gardena) finishte op de derde plaats en kaapte daarmee de bronzen plak weg voor Ingmar Berga (Van Werven) die net naast het podium plaats moest nemen.

Bekijk ook:

Mariska Huisman sprint naar Nederlandse Titel (26 december 2011)
Foto's
Uitslag