Schaatspeloton.nl - Nieuws - Stroetinga en Van der Wal winnen in Breda

Stroetinga en Van der Wal winnen in Breda

geplaatst zaterdag 17 december 2011 om 22:00:29 op Schaatspeloton.nl

Foske Tamar van der Wal wint de massasprint tijdens de tiende KPN Marathon Cup in Breda.

Foske Tamar van der Wal wint de massasprint tijdens de tiende KPN Marathon Cup in Breda. (bron: Schaatspeloton.nl)

In Breda hebben Arjan Stroetinga (BAM-Univé Schaatsteam) en Foske Tamar van der Wal (Okkinga Communicatie) de tiende wedstrijd in de KPN Marathon Cup gewonnen. Beiden waren in de massasprint het snelst. Stroetinga klopte daarbij Ingmar Berga (Van Werven) en Rob Hadders (SOS Kinderdorpen). Van der Wal was Maria Sterk (Hoolwerf Heiwerken) en Marije van Marle (Beteropenhaardhout.nl) te snel af.

De wedstrijd in de Top Divisie werd een echte ploegenstrijd. Het BAM-Univé Schaatsteam was terug van het trainingskamp op Tenerife en liet zich in Breda direct weer zien. Het was Bob de Vries (BAM-Univé Schaatsteam) die de kat de bel aan bond en solo na de tweede tussensprintserie probeerde een ronde voorsprong te pakken. De Vries keek het peloton al in de rug toen zijn ploeggenoot Willem Hut (BAM-Univé Schaatsteam) werd opgeofferd om hem aan een ronde voorsprong te komen. Op dat moment besloot SOS Kinderdorpen het tempo in het peloton omhoog te gooien, daarbij geholpen door de formatie van Van Werven. Ook Cristijn Groeneveld (BAM-Univé Schaatsteam) werd door de groen-oranje formatie opgeofferd maar de coup van Bob de Vries slaagde niet meer. Hiermee had het gelegenheidspact van SOS Kinderdorpen en Van Werven twee man van het BAM-Univé Schaatsteam uit de wedstrijd gereden en De Vries zakte moegestreden terug in het peloton. Dat moment leken Douwe de Vries (SOS Kinderdorpen) en Geert Plender (Van Werven) te gebruiken om de aanval te kiezen. Plender nam echter, net als vorige week in de finale van de marathon in Amsterdam, niet over van Douwe de Vries en hiermee was het gelegenheidspact van de formaties van Ype Kramer en Pascal Vergeer meteen weer voorbij. Van Werven viel terug in de strijdwijze die ze het hele jaar al hanteren waarbij ze in de aanval allergisch lijken voor kopwerk als SOS Kinderdorpen of BAM-Univé met snelle mannen mee is. Geen aanval slaagde vervolgens er meer in aanspraak te maken op succes waardoor de wedstrijd uitdraaide op een massasprint. De enigszins herstelde Bob de Vries trok hierin de sprint perfect aan voor Arjan Stroetinga (BAM-Univé Schaatsteam) die het vervolgens weer afmaakte. Achter Stroetinga moest Ingmar Berga (Van Werven) genoegen nemen met de tweede plaats. Rob Hadders (SOS Kinderdorpen) bezette de derde plaats. Hiermee waren de drie meest aanwezige ploegen vertegenwoordigd op het podium. DHW Power-play deed goede zaken voor het klassement waar Crispijn Ariëns (DHW Power-play) zijn Oranje leiderstrui steviger om zijn schouders kreeg.

In het damespeloton waren duidelijk de sporen van de zware wedstrijd afgelopen donderdag in Biddinghuizen te zien. Toen halverwege de koers het tempo flink de hoogte in ging vielen vele rijders achteraan af, sommige van hen kwamen ook echt ten val maar hierbij gebeurde geen ernstige ongelukken. Het aanwezige Brabantse publiek kreeg sowieso een leuke wedstrijd te zien waarin verschillende aanvallen de revue passeerde. De belangrijkste was, nadat alle aanvallen niet meer ruimte dan een halve baan hadden gekregen, een solo aanval van Mireille Reitsma (MKBasics.nl) in de absolute finale van de wedstrijd. Reitsma leek enige tijd kans te maken op de zeg maar de formatie van Okkinga Communicatie nam haar verantwoordelijkheid en Foske Tamar van der Wal (Okkinga Communicatie) beloonde dit met de zege. Van der Wal was in de sprint die ze ver van voren aanging oppermachtig voor de rest van het peloton. Achter Van der Wal werd Maria Sterk (Hoolwerf Heiwerken) tweede, Marije van Marle (Beteropenhaardhout.nl) legde beslag op de derde plaats. Klassementsleidster Mariska Huisman (Beteropenhaardhout.nl) finishte pas als tiende maar behield haar Oranje leiderstrui. Margo van de Merwe (Hoolwerf Heiwerken) die dertiende weg zag concurrente voor het jongerenklassement Lisa van der Geest (Groenehartsport.nl) met een vijfde plaats dichterbij komen maar behoudt de Witte Jongerentrui.

In de Eerste Divisie ging in Breda een kopgroep van 17 man rond. Dit gebeurde in de eerste helft van de wedstrijd, waarbij klassementsleider Sjaak Schipper (Wadro) de belangrijkste afwezige was. Schipper hield echter zonder problemen zijn Oranje leiderstrui vast. In de finale van de 17 man met een ronde voorsprong probeerde als eerste Engbert de Vegt het verschil te maken. De Ureterper bleef lang voor de kopgroep uit rijden maar werd in de finale toch nog overvleugeld. Hierin toonde Kevin Regelink (Romex Restate) was daarna te sterk en pakte de zege. Achter Regelink sprintte gastrijder Bart Swings naar de tweede plaats. Swings kwam in de laatste ronde nog hard terug op de ontsnapte Regelink maar kwam net te laat. Mark Ooijevaar (Appel Beton) mocht als derde man naar het podium.

Bekijk ook:

Foto's
Uitslag Heren Top Divisie
Uitslag Dames Top Divisie
Uitslag Heren Eerste Divisie