Schaatspeloton.nl - Nieuws - Heideman en Last-Kijk in de Vegte rijders van de dag in Biddinghuizen

Heideman en Last-Kijk in de Vegte rijders van de dag in Biddinghuizen

geplaatst donderdag 15 december 2011 om 18:09:11 op Schaatspeloton.nl

De jury van de Dick van Gangelen Trofee heeft aan Jan Maarten Heideman (Husqvarna-Gardena) en Erna Last-Kijk in de Vegte (MKBasics.nl) de maximale punten voor de Dick van Gangelen Trofee toegekend. In Biddinghuizen waren zowel voor de mannen als de vrouwen 8, 4 en 2 punten te verdienen. Jouke Hoogeveen (DHW Power-play) en Foske Tamar van der Wal (Okkinga Communicatie) blijven aan de leiding in het klassement.

Jury: Richard van Kempen en Henri Ruitenberg sr.

Juryrapporten

HEREN:
Ook de heren marathonschaatsers stonden te popelen van ongeduld om hun kunsten te vertonen op Flevonice. De eerste wedstrijd over een langere afstand, 75 km, dan op de 400m kunstijsbaan, 125 rondjes, geeft altijd weer de mogelijkheid voor de mannen met specifieke kwaliteiten. Al in de eerste ronde nam Jan Maarten Heideman het initiatief welke hij gedurende de hele wedstrijd niet meer uit handen gaf. Bij iedere serieuze ontsnapping was hij betrokken. Al vroeg in de wedstrijd viel de uiteindelijk slag en kwamen zo'n 15 man op kop. Het finalespel voor de winst werd aanvallend gespeeld door Jan Maarten Heideman, Peter van der Pol en zijn ploeggenoten Ruud Aarts en Jochem Uithoven. Uiteindelijk moest een sprint de wedstrijd beslissen. De jury vond Jan Maarten Heideman de meest aanvallende rijder over de gehele wedstrijd.

DAMES:
De eerste wedstrijd van het seizoen op Flevonice is altijd weer om naar uit te kijken, zo ook voor de rijdsters. Dit maal met veel wind, regen en lage temperatuur alle ingrediënten voor een mooi koers verloop. Na een snel begin van de wedstrijd waar iedereen voorin wilde rijden vanwege de zware weersomstandigheden, ontstonden er al snel diverse breuken in het peloton. Hier zie je het verschil tussen een 400m kunstijsbaan en de 5 km ijsbaan van Flevonice. Jammer was dat de dameswedstrijd met twee ronden werd ingekort. Door de kortere afstand werd er uiteindelijk ook nerveus gekoerst. In de finale kwam er tenslotte een kopgroep tot stand van 10 dames. Door toedoen van Erna Last-Kijk-in-de Vegte en haar ploeggenote Mireille Reitsma. Sandra 't Hart probeerde regelmatig deze kopgroep te ontvluchten, maar Foske Tamar van der Wal wilde de kopgroep bijeen houden om in een sprint de wedstrijd te kunnen beslissen. Door de aanvalslust van Erna kwam zij uiteindelijk solo over de finish.

PLOEGEN:
Bij deze eerste wedstrijd op Flevonice waren een aantal ploegen van start gegaan met het idee dat vandaag hun kans op succes was gekomen. Dit resulteerde dan ook in een mooie strijd tussen de verschillende Damesploegen. BOHH en MKbasic waren in de uiteindelijke kopgroep het best vertegenwoordigd. Op ervaring en koers slimheid trok MKBasic de koers naar zich toe en waren zij de meest aanvallende marathonschaatsploeg deze dag.

Door wederom afwezigheid van de Bam ploeg en een deel van de Renault ploeg is het ploegenspel een lust voor het oog. In de vroeg ontstane kopgroep waren diverse ploegen goed vertegenwoordigd. Het meest aanvallende team was in onze beleving Wadro. Deze ploeg nam geen moment genoegen met de grote en samenstelling van de kopgroep en trokken dan ook geregeld ten aanval. Het aanvallende koersen werd uiteindelijk niet beloond met de overwinning. In onze ogen was Wadro de "morele" winnaar van de dag.

Juryuitslag Heren:
1. Jan Maarten Heideman (8ptn)
2. Peter van de Pol (4ptn)
3. Jochem Uithoven (2pnt)

Podiumuitslag Heren:
1. Gary Hekman (8ptn)
2. Jochem Uithoven (4ptn)
3. Sjoerd Huisman (2pnt)

Juryuitslag Dames:
1. Erna Last-Kijk in de Vegte (8ptn)
2. Sandra ‘t Hart (4ptn)
3. Mireille Reitsma (2pnt)

Podiumuitslag Dames:
1. Erna Last-Kijk in de Vegte (8ptn)
2. Foske Tamar van der Wal (4ptn)
3. Anniek ter Haar (2pnt)

Beste Ploeg:
Heren: Wadro (8ptn)
Dames: MKBasics.nl (8ptn)