Schaatspeloton.nl - Nieuws - Hekman en Last-Kijk in de Vegte winnen eerste etappe KPN Super Prestige

Hekman en Last-Kijk in de Vegte winnen eerste etappe KPN Super Prestige

geplaatst donderdag 15 december 2011 om 16:44:07 op Schaatspeloton.nl

Erna Last-Kijk in de Vegte komt solo als winnares over de streep van de eerste etappe in de KPN Super Prestige

Erna Last-Kijk in de Vegte komt solo als winnares over de streep van de eerste etappe in de KPN Super Prestige (bron: Schaatspeloton.nl)

In Biddinghuizen hebben Gary Hekman (Van Werven) en Erna Last-Kijk in de Vegte de eerste etappe van de KPN Super Prestige gewonnen. Hekman was in de sprint van een kopgroep van veertien man net iets sneller dan Jochem Uithoven (Wadro), Sjoerd Huisman (SOS Kinderdorpen) werd derde. Last-Kijk in de Vegte ontsnapte in de finale solo en won met een voorsprong van zeven seconde op Foske Tamar van der Wal (Okkinga Communicatie).

In een druilerige Flevopolder opende Daniƫlle Lissenberg-Bekkering (Team Make a Wish) de koers door solo de aanval te zoeken. Na een ronde solo op kop te hebben gereden werd zij weer teruggepakt waarna verschillende andere aanvallers de wedstrijd hard maakte. De jury besloot door de omstandigheden de koers met 2 ronden in te korten. Achterin het peloton stond door het weer de deur echter nog meer open. Het peloton verbrokkelde door de wind (een stevige windkracht 5), vele mindere schaatsers moesten lossen en uiteindelijk uitstappen. Voorin ontsnapte in de finale een kopgroep van 10 dames. Dit tiental reed het bijna even grote peloton op een ruime achterstand en dat de winnaar van de eerste etappe uit deze groep zou gaan komen was wel duidelijk. In de slotkilometer plaatste Erna Last-Kijk in de Vegte (MKBasics.nl) een solo aanval en met enkele seconden voorsprong op de rest van de groep kwam de Genemuidense als winnares over de meet. Foske Tamar van der Wal (Okkinga Communicatie) won de sprint van de achtervolgende groep en werd zo tweede, Anniek ter Haar (Team Telstar Megastores) legde beslag op de derde podiumplek. Logischerwijs kreeg Last-Kijk in de Vegte de eerste Groene leiderstrui van de KPN Super Prestige uitgereikt. In het tijdsklassement begint zij met een handvol seconden voorsprong aan de individuele tijdrit later op de dag.

De Herenwedstrijd werd niet alleen door wind geteisterd, ook slagregens hielden het peloton en het karig aanwezig publiek in de greep. Tussen de buien door ging al redelijk vroeg in de wedstrijd een grote kopgroep van veertien man lopen. Goed samenwerkend werd de voorsprong uitgebouwd tot zo'n 2 minuten waardoor al snel duidelijk was dat deze groep de winnaar zou voortbrengen. In de finale brak Ruud Aerts (Wadro) de finale open door solo de aanval te kiezen. De Brabander kreeg echter niet de ruimte en werd door de rest van de kopgroep teruggepakt. In de sprint die na 70 kilometer de etappezege moest gaan bepalen werd gewonnen door Gary Hekman (Van Werven). Hekman hield aan de meet een klein verschil over op de snel opkomende Jochem Uithoven (Wadro). Sjoerd Huisman (SOS Kinderdorpen) legde beslag op de derde plaats. In het klassement neemt Hekman ook de leiding, door de bonificatieseconden die op de meet te verdienen zijn begint hij met 2 seconden voorsprong op Uithoven aan de individuele tijdrit.

Bekijk ook:

Foto's
Uitslag Heren Top Divisie
Uitslag Dames Top Divisie