Schaatspeloton.nl - Nieuws - Alternatieve Elfstedentocht tot 2110 op de Weissensee

Alternatieve Elfstedentocht tot 2110 op de Weissensee

geplaatst woensdag 14 december 2011 om 21:11:35 op Schaatspeloton.nl

De stichting Alternatieve Elfstedentocht Weissensee (AEW) en de gemeente Weissensee presenteren trotst de overeenkomst die beide partijen voor 99 jaar aan elkaar verbindt.

De stichting Alternatieve Elfstedentocht Weissensee (AEW) en de gemeente Weissensee presenteren trotst de overeenkomst die beide partijen voor 99 jaar aan elkaar verbindt.

De stichting Alternatieve Elfstedentocht Weissensee (AEW) en de gemeente Weissensee hebben een nieuw contract gesloten voor de komende 99 jaar. Dit betekent dat de door de AEW georganiseerde evenementen voor die periode niet verhuizen naar een andere locatie. Voor Karinthië betekent dit dat het belangrijkste winterevenement in de deelstaat verzekerd is tot het jaar 2110.

"We willen onze positie als beste natuurijsevenement ter wereld blijven versterken", zei AEW-voorzitter Toine Doreleijers bij de ceremoniële ondertekening ter gelegenheid van de ‘Dag van het Toerisme' aan de Weissensee. "Dat willen we op een milieuvriendelijke, persoonlijke en gastvriendelijke manier blijven doen. De ideeën waar de afgelopen jaren met de gemeente en het toerismebureau van Karinthië over gesproken is, zijn nu schriftelijk vastgelegd." De afgesproken periode – 99 jaar – is wettelijk de langst mogelijke contractduur. "Honderd jaar is niet mogelijk", zegt Doreleijers. "Maar uit de periode die nu is afgesproken spreekt een duidelijk wederzijds vertrouwen. Het evenement blijft ook voor de komende generaties bestaan." Samen met de gemeente en Karinthië zal de komende jaren de nadruk liggen op een steeds milieuvriendelijker en duurzamer evenement. Om maar een voorbeeld te noemen: de diverse tenten zullen vanaf deze winter verwarmd worden met schone houtsnippers in plaats van olie.

"Voor de Weissensee is dit een speciale dag", zei Franz Aigner, voorzitter van de Karinthische toerisme. "We zetten een belangrijke stap voor duurzaam wintertoerisme aan de Weissensee." Dat onderstreepte ook vice-burgemeester Christian Lilg. "Ik ben blij dat we met de AEW een partner hebben die dezelfde gedachten heeft over ons natuurpark als wij."

Over de Alternatieve Elfstedentocht Weissensee
De Alternatieve Elfstedentocht Weissensee (AEW) organiseert al sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw Alternatieve Elfstedentochten in verschillende landen. Na omzwervingen langs Finland, de Verenigde Staten, Canada en Polen kwam Aart Koopmans, uitvinder van de Alternatieve Elfstedentocht, in 1989 terecht op de Weissensee. Naast de wedstrijd over 200 kilometer is het evenement in de loop der jaren uitgebreid met toertochten voor recreanten. Ongeveer 6.500 Nederlanders ontmoeten elkaar op de Weissensee voor een schaatsfeest dat twee weken duurt.