Schaatspeloton.nl - Nieuws - Joost Juffermans en Foske Tamar van der Wal winnen op jarige Jaap Edenbaan

Joost Juffermans en Foske Tamar van der Wal winnen op jarige Jaap Edenbaan

geplaatst zaterdag 10 december 2011 om 22:03:55 op Schaatspeloton.nl

Joost Juffermans wint de marathon in Amsterdam. Achter hem het restant van de kopgroep die nog een ronde te gaan heeft.

Joost Juffermans wint de marathon in Amsterdam. Achter hem het restant van de kopgroep die nog een ronde te gaan heeft. (bron: Schaatspeloton.nl)

In Amsterdam hebben Joost Juffermans (Schaatscentrum De Uithof) en Foske Tamar van der Wal (Okkinga Communicatie) de negende wedstrijd in de KPN Marathon Cup gewonnen. Juffermans kwam in een knotsgekke finale solo over de meet. Achter hem werd Jouke Hoogeveen (DHW Power-play) op zijn jarige thuisbaan tweede, Robert van Dalen (Habovo Bwaste) behaalde als derde voor het eerst een podiumplek.

In de Top Divisie ging, bij afwezigheid van het BAM-Univé Schaatsteam, het spel al vroeg op de wagen. Een omvangrijke kopgroep van twaalf man keek al snel het peloton in de rug. Douwe de Vries (SOS Kinderdorpen) die ook een van de iniatoren van de kopgroep was geweest behaalde als eerste met steun van zijn ploeggenoten de ronde voorsprong. Negen rijders volgde waardoor er een groep van tien rijders ontstond die gingen strijden om de zege. Dat de winnaar uit deze kopgroep, waarin bijna alle ploegen vertegenwoordigd waren, zou komen was wel duidelijk. De wedstrijd ging op slot en bloeide pas weer op nadat het peloton was afgesprint. In de tussentijd had Crispijn Ariëns (DHW Power-play) door de tussensprints de Oranje leiderstrui overgenomen van Rob Hadders (SOS Kinderdorpen) die keer op keer aan het kortste eind trok. Hadders won nog wel de sprint van het peloton en werd zo elfde maar moest bij de prijsuitreiking zijn leiderstrui afstaan aan Arïens die nu zowel leider in het Algemene als het Jongerenklassement is. In de finale opende Robert van Dalen (Habovo Bwaste ) de strijd. Hij ging in de aanval en kreeg later gezelschap van Joost Juffermans (Schaatscentrum De Uithof) die echter vrijwel direct solo door trok en de aanval voortzette. Op dat moment keek in de achtervolgende groep iedereen naar Douwe de Vries, die zonder steun van andere rappe mannen zoals de gedeclasseerde nummer twee van vorige week Geert Plender (Van Werven) de achtervolging moest voeren. De Vries staakte deze achtervolging en de koplopers gingen met een stilstaande achtervolgende groep snel op weg naar een ronde voorsprong. Uiteindelijk slaagde hier alleen Joost Juffermans in die solo naar de zege reed. Achter Juffermans werd Jouke Hoogeveen (DHW Power-play) tweede, de moegestrede Amsterdammer kon zo de jarige Jaap Edenbaan net geen zege van een thuisrijder bieden. Robert van Dalen werd voor zijn aanvalslust beloond met de eerste podiumplek in de Top Divisie.

Bij de Dames werd op de 50-jarige Jaap Edenbaan een leuke wedstrijd op het ijs gebracht. Al vanaf het startschot regende het aanvallen, maar het was uiteindelijk de eerste aanval die nog het verst reikte. Sandra 't Hart (Team De Boer RVS/Melbo International), Daniëlle Lissenberg-Bekkering, (Team Make a Wish) Heleen van Vliet (Artecef BV), Andrea Sikkema (Intersport Jan Bols) en Francisca Groen (CENNED) moesten het echter doen met het uitzicht op de staart van het peloton. Verder kwam het vijftal niet en eerlijk gezegd kwam geen andere aanval, ondanks verwoede pogingen zo ver op de avond. In de finale nam de MKBasics.nl-trein de leiding in het peloton. De rode trein bracht het tempo in het peloton omhoog maar moest in de laatste ronden de leiding achtereenvolgend afstaan aan de Dames van Team Telstar Megastores en Hoolwerf Heiwerken. In de voorlaatste ronde eindigde de wedstrijd voor MKBasics.nl zelfs helemaal in tranen. Mireille Reitsma en Wieteke Cramer (beiden MKBasics.nl) waren betrokken bij een valpartij waarbij verder ook de Chinese Feifei Don, Andrea Sikkema, Bianca Roosenboom (Steigerplank.com), Lisanne Soemanta (Beteropenhaardhout.nl), Bauke Haarlink (Team Timpaan en als belangrijkste slachtoffer klassementsleidster Mariska Huisman (Beteropenhaardhout.nl) bij betrokken waren. Terwijl deze slachtoffers in de kussens lagen sprinter Foske Tamar van der Wal naar haar achtste zege van het seizoen. Van der Wal klopte in de spurt Irene Schouten (Liga langebaan) die als eerste de laatste bocht uit kwam. Kimberly Muusse (Hoolwerf Heiwerken) behaalde met een derde plaats haar eerste podium kunstijs. In het klassement scoorde leidster Mariska Huisman deze wedstrijd geen enkele punt. Foske Tamar van der Wal kwam door haar winst 20.1 punten dichterbij en halveerde haar achterstand in het klassement.

In de Eerste Divisie ging een grote groep van veertien man rond. Hierin met Gerard Nijgh (Payroll Group) en Timo Verkaaik (Habovo Bwaste) twee Top Divisierijders. Die laatste ging in de finale solo in de aanval en profiteerde van afstoppend werk van zijn ‘ploeggenoten' van Adviesburo Harry de Wolff, de Eerste Divisieploeg van Habovo Bwaste, die met drie rijders in de achtervolging de benen stil hielden. Verkaaik reed naar de zege en op enige achterstand sprintte klassementsleider Sjaak Schipper (Wadro) naar de tweede plaats. Niels Mesu (Adviesburo Harry de Wolff) legde beslag op de derde podiumplek.

Bekijk ook:

Foto's
Uitslag Heren Top Divisie
Uitslag Dames Top Divisie
Uitslag Heren Eerste Divisie