Schaatspeloton.nl - Nieuws - Frank Vreugdenhil en Mariska Huisman winnen KPN Marathon Cup 8

Frank Vreugdenhil en Mariska Huisman winnen KPN Marathon Cup 8

geplaatst zaterdag 3 december 2011 om 22:09:14 op Schaatspeloton.nl

De achtste wedstrijd in de KPN Marathon Cup is in Assen gewonnen door Frank Vreugdenhil (SOS Kinderdorpen) en Mariska Huisman (Beteropenhaardhout.nl). Vreugdenhil behaalde zijn eerste marathonzege door in de finale de sprint van een kopgroep van 8 te winnen. Geert Plender (Van Werven) die als tweede finishte werd gedeclasseeerd waardoor Vreugdenhil op het podium geflankeerd werd door Joost Juffermans (Schaatscentrum De Uithof) en Ralf Zwitser (Wadro).

In de Top Divisie stond het BAM-Univé Schaatsteam door de langebaan- en trainingsverplichtingen enkel met Willem Hut (BAM-Univé Schaatsteam) aan het vertrek. Het was dus een uitgelezen kans voor de aanvallers om een sprint te ontlopen. Acht rijders profiteerde hier van. In dit achttal ook Hut die zo zijn team optimaal vertegenwoordigde, daarnaast bestond de kopgroep uit Ralf Zwitser (Wadro), Jan van Loon (Jinstal-Radson), Sander Kingma (Interfarms), Joost Juffermans (Schaatscentrum De Uithof), Frank Vreugdenhil (SOS Kinderdorpen), Geert Plender en Gary Hekman (beiden Van Werven). Het achttal behaalde een ronde voorsprong. De steun van Pieter-Jan van Eck (Wadro) moet hierbij op worden gemerkt. Van Eck, die fysiek en mentaal een moeilijke zomer achter de rug heeft, kon voor het eerst dit seizoen in de Top Divisie zijn kwaliteiten tonen door teamgenoot Ralf Zwitser te helpen een ronde voorsprong te pakken. In de finale toonde Frank Vreugdenhil zich het snelst. Vreugdenhil klopte in de sprint Geert Plender die als tweede over de streep kwam. Plender werd echter door de jury gedeclasseerd waardoor Joost Juffermans opschoof naar de tweede plek, Ralf Zwitser vervoltooide het podium. Voor Vreugdenhil betekende de zege in Assen de eerste op het landelijke hoogste niveau.
In het klassement blijft Vreugdenhils ploeggenoot Rob Hadders (SOS Kinderdorpen) ook na Assen aan de leiding. Dit was voor Hadders te danken aan de eindsprint. Witte truidrager Crispijn Ariëns (DHW Power-play) was door het winnen van zes tussensprints namelijk op gelijke hoogte gekomen met Hadders in het klassement. In de eindsprint waar Hadders als tiende en Ariëns als veertiende finishte bracht Hadders het verschil in het klassement echter toch weer tot 4 punten in zijn voordeel.

Bij de Dames werd pas voor de tweede maal dit jaar Foske Tamar van der Wal (Okkinga communicatie) in een rechtstreek sprintduel geklopt. Net zoals de eerste maal was het Mariska Huisman (Beteropenhaardhout.nl) die de zege behaalde. De klassementsleidster teruggekeerd van het mass-startavontuur in Kazachtstan mengde zich in Assen weer volop in de tussensprints die Foske Tamar van der Wal standaard laat lopen en waardoor de vijfvoudig dagwinnaar in de KPN Marathon Cup pas op de tweede plaats staat. Achter Huisman en Van der Wal behaalde Maria Sterk (Hoolwerf Heiwerken) de derde podiumplek.
Het Damespeloton was in Assen ook gastheer voor verschillende buitenlandse schaatssters die de World Cup in Heerenveen combineerde met een marathon. Van de gestarte dames volbracht alleen de Oostenrijkse Anna Rokita de marathon succesvol op een twaalfde plaats. De Chineses Fei Fei Dong en Xin Zhao, de Zweedse Johanna Ostlund en de Australische Brooke Lohland wisten de 70 ronden niet te voltooien.

In de Eerste Divisie waren de buitenlanders iets meer succesvol. Hier maakte de Belg Ferre Spruyt en de Chinees Longjiang Sun onderdeel uit van een kopgroep van elf rijders die een ronde voorsprong pakten. Naast de twee buitelandse gastrijders bestond deze groep uit negen Eerste Divisierijders. In de finale wist Mats Stoltenborg (Schaatsteamhaarlem.nl) voor de eerste maal dit seizoen een wedstrijd te winnen. Stoltenborg, die al drie maal tweede werd, kwam na 100 ronden solo aan als winnaar. Achter Stoltenborg sprintte klassementsleider Sjaak Schipper (Wadro) naar de tweede plaats en behield zo de leiding in het klassement. Bart Mol (Goudse.nl/Smartcap) finishte als derde, Sun legde achter Sjoerd den Hertog (Adviesburo Harry de Wolff) beslag op de vijfde plaats.

Bekijk ook:

Uitslag Heren Top Divisie
Uitslag Dames Top Divisie
Uitslag Heren Eerste Divisie