Schaatspeloton.nl - Nieuws - Stroetinga en Van der Wal blijven winnen

Stroetinga en Van der Wal blijven winnen

geplaatst zaterdag 26 november 2011 om 22:07:15 op Schaatspeloton.nl

Bob de Vries zet de latere winnaar Arjan Stroetinga af aan de kop van het peloton en komt daarbij in aanvaring met Mart Bruggink.

Bob de Vries zet de latere winnaar Arjan Stroetinga af aan de kop van het peloton en komt daarbij in aanvaring met Mart Bruggink. (bron: Schaatspeloton.nl)

Ook in Tilburg hebben Arjan Stroetinga (BAM-Univé Schaatsteam) en Foske Tamar van der Wal (Okkinga Communicatie) de zevende wedstrijd in de KPN Marathon Cup gewonnen. Zowel Stroetinga als Van der Wal waren opnieuw het snelst in de massasprint. Stroetinga, op het laatste moment gelanceerd door de BAM-trein, liet in de sprint Ingmar Berga (Van Werven) en Rob Hadders (SOS Kinderdorpen) achter zich.

Het Top Divisiepeloton had er in de nieuwste ijsbaan van Nederland volop zin in. Voor het aanwezige Brabantse publiek werd een tactische maar zeker actieve marathon op het ijs gebracht. BAM-Univé Schaatsteam leek eigenlijk de gehele wedstrijd de controle over de wedstrijd te hebben. Waren ze niet mee in de aanval dan zorgde ze wel dat de kopgroep niet te ver weg kon komen. Meest kansrijk leek een aanval waarin klassementsleider Rob Hadders (SOS Kinderdorpen) niet vertegenwoordigd was. Ralf Zwitser (Wadro), de nummer 2 van het klassement, had het meest belang bij de kopgroep die ontstond na een tussensprintserie. Maar ook het BAM-Univé Schaatsteam was met twee man, Christijn Groeneveld en Bob de Vries, in de kopgroep vertegenwoordigt en schuwde het kopwerk niet. Geert Plender (Van Werven) leek vooral als waakhond voor Ingmar Berga (Van Werven) mee te zijn en de vluchtpoging liep spaak. In de finale probeerde Jens Zwitser (Husqvarna-Gardena), Johan Knol (JB Besturingstechniek) en Nick Uithoven (Habovo BWaste) het nog even. Maar het drietal leek door goed controlerend werk van het BAM-Univé Schaatsteam geen moment kansrijk. Nadat het trio was teruggepakt leken Wadro en Radson-Jinstal het heft van het voorbereiden van de massasprint in handen te nemen terwijl de BAM-Univétrein achter in het peloton bleef hangen. Met nog 2 ronden op het bord kwam deze trein met in het kielzog Karlo Timmerman (SOS Kinderdorpen) en Ingmar Berga (Van Werven) op volle vaart naar voren. Aangekomen bij de kop van het peloton kwam de locomotief Bob de Vries in aanvaring met Mart Bruggink (DHW Power-play) die net terugzakte na voorbereidend werk te hebben verricht voor kopman Crispijn Ariëns (DHW Power-play). Bij de aanvaring tussen Bruggink en De Vries dolf De Vries het onderspit en kwam ten val. Bruggink werd later door de jury hiervoor gedeclasseerd. In de sprint die deze tumultrijke finale afsloot toonde Arjan Stroetinga (BAM-Univé Schaatsteam) zich voor de vierde maal dit seizoen het sterkst. Achter Stroetinga legde Ingmar Berga beslag op de tweede plek en Rob Hadders behield met een derde stek de Oranje leiderstrui.

Grote afwezige bij de eerste damesmarathon in Tilburg was klassementsleidster Mariska Huisman (Beteropenhaardhout.nl) die morgen in het Kazachse Astana Nederland mag vertegenwoordigen bij de Essent ISU World Cup mass-start. Huisman had een dusdanig grote voorsprong in het klassement dat haar positie in het Brabantse land niet ter discussie zou komen. Ploeggenote Lisanne Soemanta (Beteropenhaardhout.nl) snoepte daarnaast veel punten in de tussensprint weg, goed voor haar eigen klassementsambities maar ook goed voor de voorsprong van haar kopvrouwe. De wedstrijd in Tilburg was aardig om te zien. Verschillende aanvallen werden aan het publiek getoond, waaronder een viermansaanval van Lisanne Soemanta, Kimberly Muusse (Hoolwerf Heiwerken), Wieteke Cramer en Erna Last-Kijk in de Vegte (beiden MKBasics.nl) die gezamenlijk een halve ronde voorsprong op het peloton pakte. Op deze bedreiging acteerde Foske Tamar van der Wal (Okkinga Communicatie) door de tegenaanval in te zetten. Met waakhond Mireille Reitsma (MKBasics.nl) in haar kielzog zorgde Van der Wal er voor dat het gat gedicht werd en uiteindelijk het peloton weer te samen kwam. In de door MKBasics.nl perfect aangegane finale, waarin Maria Sterk (Hoolwerf Heiwerken) door een val ontbrak, was Van der Wal opnieuw oppermachtig in de massasprint. Met ruime voorsprong op Rixt Meijer en Wieteke Cramer (beiden MKBasics.nl) pakte de Grijskerkse alweer haar zevende zege van het seizoen.

In de Eerste Divisie slaagde een kopgroep van negen heren er in een ronde voorsprong te pakken op het peloton. Het negental, volledig bestaand uit Eerste Divisierijders, ging vervolgens in de finale strijden om de zege. Opvallend was in de finale dat de Chinese gastrijder Sun Longjiang door bleef rijden na het afsprinten van het peloton. Dit ondanks dat de jury probeerde via de speaker de rijder tot stoppen te dwingen, maar in het gegalm van de geluidsinstallatie drong deze mededeling niet door tot de Chinees. In de sprint van de negen overige rijders in de finale was Niels Mesu (Adviesburo Harry de Wolff) sneller dan Sjaak Schipper (Wadro) die optimaal profiteerde van de afwezigheid van klassementsleider Ruurd Dijkstra (DHW Power-play.nl) in de kopgroep door de Oranje leiderstrui over te pakken. Achter Mesu en Schipper vervoltooide Kevin Regelink (Romex Restate) het podium.

Bekijk ook:

Foto's
Uitslag Heren Top Divisie
Uitslag Dames Top Divisie
Uitslag Heren Eerste Divisie