Schaatspeloton.nl - Nieuws - Jouke Hoogeveen en Foske Tamar van der Wal winnen Kwintus Nova Trophy

Jouke Hoogeveen en Foske Tamar van der Wal winnen Kwintus Nova Trophy

geplaatst donderdag 24 november 2011 om 22:17:32 op Schaatspeloton.nl

Jouke Hoogeveen wint in Dronten door in de finale solo weg te springen uit een kopgroep van zeven rijders.

Jouke Hoogeveen wint in Dronten door in de finale solo weg te springen uit een kopgroep van zeven rijders. (bron: Schaatspeloton.nl)

In Dronten hebben Jouke Hoogeveen (DHW Power-play) en Foske Tamar van der Wal (Okkinga Communicatie) de Kwintus Nova Trophy gewonnen. Hoogeveen sprong in de Top Divisie in de finale weg uit een kopgroep van zeven man met een ronde voorsprong. Karlo Timmerman (SOS Kinderdorpen) werd tweede, Christijn Groeneveld (BAM-Univé Schaatsteam) derde. Eerder op de avond won Rudi Groenendal (Team Selecteq) bij de Masters.

De wedstrijd in de Top Divisie werd geopend met een doldrieste poging van Koen Verweij (Equipe Renault Eco2). De langebaner die pas drie weken geleden de overstap maakte naar het marathonschaatsen probeerde in Dronten waar een langebaner goed in is, alleen rijden. En het lukte Verweij zeer goed, met een hoge top snelheid pakte hij een voorsprong op het peloton waaruit een andere groep de achtervolging in zette. Verweij behaalde solo een ronde voorsprong en leek wellicht zijn eerste marathonzege te kunnen gaan pakken. Een tiental ronden later slaagde een overgebleven zestal achtervolgers er met steun van ploeggenoten ook in het peloton te dubbelen. Een zevental ging dus strijden om de zege. Daar kon een laatste ontsnapping in de finale waarbij een kopgroep even het peloton in de staart keek ook niets aan veranderen. Onder aanvoering van Arjan Stroetinga werd het gat met de achtervolgers klein gehouden en voor deze achtervolgers zat er dan ook niet meer in dan om de achtste plaats te gaan sprinten. Nadat Frank Vreugdenhil (SOS Kinderdorpen) deze achtste plaats had opgeëist kon de finale beginnen en hierin was het Jouke Hoogeveen (DHW Power-play) die zijn nooit aflatende aanvalslust voor de eerste maal op kunstijs beloond zag. De Amsterdammer ging solo in de aanval en reed zo naar de zege, zijn eerste zege op kunstijs. Achter Hoogeveen pakte Karlo Timmerman (SOS Kinderdorpen) de tweede plaats en werd Christijn Groeneveld (BAM-Univé Schaatsteam) derde. Koen Verweij, die de strijd dus opende, moest genoegen nemen met de vierde plaats.

In een koud Kwintus Nova legde het damespeloton een mooie wedstrijd op het ijs. Vele aanvallen waren te bewonderen en het was in de finale ook een kopgroep van acht dames met daarin alle belangrijke ploegen vertegenwoordigd die het verschil maakte. Met minder dan 10 ronden te gaan keek deze groep zelfs even het peloton in de rug. Maar in de laatste ronden ging het achttal naar elkaar kijken en gaf daarmee zelfs haast hun voorsprong weg. Aggie Walsma (Intersport Jan Bols) probeerde vanuit het peloton te wagen maar kwam te kort en toen de kopgroep weer in gang trok bleef het ook het sprintende peloton in de finale net voor. In de kopgroep reed Foske Tamar van der Wal (Okkinga Communicatie) als weer naar haar zesde zege van het seizoen. Achter Van der Wal legde Anniek ter Haar (Team Telstar Megastores) met een tweede plaats beslag op haar eerste podiumplek van het seizoen, Maria Sterk (Hoolwerf Heiwerken) werd derde.

Eerder op de avond won Rudi Groenendal (Team Selecteq) met overmachtig de eerste landelijke Mastersmarathon van het seizoen. Groenendal reed in de finale weg bij zijn vluchtgenoot Kurt van der Nes met wie hij samen twee ronden voorsprong had genomen op het peloton. René van der Meulen werd op een ronde achterstand derde. In de heropende ijshal kwamen 57 Masters aan het vertrek voor deze eerste landelijke krachtmeting van het seizoen.

Bekijk ook:

Uitslag Dames Top Divisie
Uitslag Heren Top Divisie
Uitslag Masters