Schaatspeloton.nl - Nieuws - Stroetinga en Van der Wal winnen ook in drukbezocht Haarlem

Stroetinga en Van der Wal winnen ook in drukbezocht Haarlem

geplaatst zaterdag 19 november 2011 om 22:03:56 op Schaatspeloton.nl

Klassementsleider Rob Hadders (SOS Kinderdorpen) komt in de finale ten val maar behoudt desondanks de Oranje leiderstrui.

Klassementsleider Rob Hadders (SOS Kinderdorpen) komt in de finale ten val maar behoudt desondanks de Oranje leiderstrui. (bron: Schaatspeloton.nl)

In Haarlem hebben Arjan Stroetinga (BAM-Univé Schaatsteam) en Foske Tamar van der Wal (Okkinga Communicatie) de Jan van der Hoorn Schaatssport Marathon gewonnen. Zowel Stroetinga als Van der Wal waren in een drukbezocht ijsbaan Kennemerland het snelst in de massasprint die de winnaar van de zesde KPN Marathon Cup moest aanwijzen. Klasssementsleider Rob Hadders (SOS Kinderdorpen) behield ondanks een val de Oranje leiderstrui.

Arjan Stroetinga wederom oppermachtig in sprint
Voor een talrijk aanwezig publiek vervoltooide Arjan Stroetinga (BAM-Univé Schaatsteam) een hattrick. Voor de derde maal oprij won de Fries in de massasprint. Hij deed dit nadat hij ook in de wedstrijd aanvallend actief was geweest. De Nederlands Kampioen maakte onderdeel uit van een kopgroep met daarin ook Crispijn Ariëns (DHW Power-play), Joost Juffermans (Schaatscentrum De Uithof) en de later aansluitende Ingmar Berga (Van Werven) en Sandor Stuut (Schaatscentrum De Uithof). Nadat dit vijftal, na eerst het peloton in de rug te hebben gezien, terug was gepakt probeer ook Jaap Smit (Schaatscentrum De Uithof) en Jouke Hoogeveen het afzonderlijk onsuccesvol om weg te komen uit het peloton. Hierna ging het peloton op weg naar de massasprint. In de voorbereiding daarop kwam klassementsleider Rob Hadders (SOS Kinderdorpen) ten val. De Groninger nam in zijn val Sander Kingma (Interfarms) mee en was gezien voor de eindsprint. In die eindsprint was Stroetinga dus wederom oppermachtig. Achter de schaatser uit Waskermeer finishte ploeggenoot Christijn Groeneveld (BAM-Univé Schaatsteam) als tweede, Ingmar Berga moest genoegen nemen met de derde stek. Ralf Zwitser (Wadro) finishte als tiende, waardoor Hadders met een marge van drie punten alsnog de Oranje leiderstrui in bezit kon houden.

Foske Tamar van der Wal opnieuw het snelst
De Dames brachten in Haarlem een aantrekkelijk wedstrijd op het ijs waarin verschillende aanvallen het publiek vermaakte. Geen van hen slaagde er echter in om weg te blijven en het peloton leek op weg naar een massasprint toen in de finale Yvonne Spigt (Beteropenhaardhout.nl) het solo probeerde. Spigt kreeg na enkele ronden gezelschap van Daniëlle Lissenberg-Bekkering (Team Make a Wish) en samen leek het tweetal de strijd voor het peloton moeilijk te maken. In dit peloton nam echter met het rondenbord op 3 Team Telstar Megastores het heft in handen om de aanvallers terug te pakken. Zij slaagden hierin waarna een pelotonspurt de winnares moest bepalen van de zesde KPN Marathon Cup. Hierin toonde Foske Tamar van der Wal (Okkinga Communicatie) zich wederom het snelste. Van der Wal verwees Mariska Huisman (Beteropenhaardhout.nl) naar de tweede en Maria Sterk (Hoolwerf Heiwerken) naar de derde plaats. Op een vierde plaats wist Jolanda Langeland (Team Telstar Megastores) het beulswerk van haar ploeg net niet met een podiumplek te belonen.

Met een voorsprong van nu 47,7 punten op Foske Tamar van der Wal kan Mariska Huisman volgende week met een gerust gemoed afreizen naar Astana. In de Kazachse hoofdstad kan Huisman meedoen aan de World Cup mass-start zonder dat haar Oranje leiderstrui op het spel staat.

Thijs Smets wint in Eerste Divisie
In de Eerste Divisie ging in de uiterste finale een groep van dertien man rond. Het dertiental sloot bij het peloton aan toen er al minder dan tien ronden op het bord stonden. Hierdoor besloot de jury wijs bij zes ronde de bel voor het peloton te geven. Hierna was in de eindsprint van de groep Thijs Smets (De Goude/Smartcap.nl) het snelst voor de Belg Wannes van Praet en Leander van der Geest (Groenehartsport.nl).

Bekijk ook:

Foto's
Uitslag Heren Top Divisie
Uitslag Dames Top Divisie
Uitslag Heren Eerste Divisie