Schaatspeloton.nl - Nieuws - Stroetinga en Huisman winnen in Den Haag

Stroetinga en Huisman winnen in Den Haag

geplaatst zaterdag 12 november 2011 om 22:01:21 op Schaatspeloton.nl

Arjan Stroetinga als winnaar tussen nummer 2 Ingmar Berga en 3 Karlo Timmerman

Arjan Stroetinga als winnaar tussen nummer 2 Ingmar Berga en 3 Karlo Timmerman (bron: Schaatspeloton.nl)

De vijfde wedstrijd in de KPN Marathon Cup is in Den Haag gewonnen door Arjan Stroetinga (BAM-Univé Schaatsteam) en Mariska Huisman (Beteropenhaardhout.nl). Beiden waren op De Uithof het snelst in de massasprint. Stroetinga bleef hierbij Ingmar Berga (Van Werven) en Karlo Timmerman (SOS Kinderdorpen) voor. Rob Hadders (SOS Kinderdorpen) nam de Oranje leiderstrui over van Ralf Zwitser (Wadro).

Als het deze dagen in het marathonschaatsen uitdraait op een massasprint dan is er eigenlijk maar een absolute kandidaten voor de zege, Arjan Stroetinga (BAM-Univé Schaatsteam). Het was dan ook niet gek dat hij na 125 ronden wedstrijd op het hoogste treetje van het podium stond. In de tussentijd werd er een leuke aantrekkelijke wedstrijd op het ijs gebracht waarin met name het thuisrijdende Schaatscentrum De Uithof zich aan het thuispubliek toonde. Geen van de aanvallen had echter ook maar een moment de schijn dat het tot een ronde voorsprong kon rijken. De belangrijkste strijd in de wedstrijd die wel het noemen waard was was die om de Oranje trui. Rob Hadders (SOS Kinderdorpen) en klassementsleider Ralf Zwitser (Wadro) streden om de punten en Hadders kwam hier als winnaar bovendrijven. De Groninger nam hierdoor de leiderstrui over. Door een val van Ralf Zwitser in de finale profiteerde Hadders zelfs nog meer. In de eindsprint was het dus Stroetinga die de wedstrijd won. Op het podium had hij dezelfde buren als vorige week in Eindhoven. Ingmar Berga (Van Werven) stond op de tweede plek, Karlo Timmerman (SOS Kinderdorpen) nam de bloemen voor de derde plek naar huis. Koen Verweij (Equipe Renault Eco2) debuteerde in Den Haag met een tiende plek in de marathon.

Ook bij de Dames draaide het op een massasprint uit. Hierin was Mariska Huisman (Beteropenhaardhout.nl) voor het eerst dit seizoen de snelste. Hierdoor en vanwege de tussensprints behaalde Huisman dusdanig veel punten dat ze met een ruime voorsprong aan de leiding van het klassement staat en straks met een relatief gerust gemoed kan gaan afreizen naar Astana voor de World Cup mass-start waar de West-Friese voor is geselecteerd. Op de meet was Huisman na een incidentrijke finalem waarin onder andere Daniëlle Bekkering (Team Make a Wish) slachtoffer was van een valpartijm sneller dan Foske Tamar van der Wal (Okkinga Communicatie) en Cindy Vergeer (Intersport Jan Bols) die voor het eerst naar het podium mocht.

In de Eerste Divisie was een ware invasie van langebaanschaatsers en Belgen op te merken. De langebaanschaatsers, onder andere de volledige 1nP-ploeg was in de residentie aanwezig, konden weinig potten breken. De Belgen ging in de persoon van Bart Swings met de zege terug naar huis. Swings pakte samen met Niels Mesu (Adviesburo Harry de Wolff) een ronde voorsprong. Pieter-Jan van Eck (Wadro) was ook lang bij de ontsnapping betrokken maar brak in de tocht naar een ronde voorsprong. In de finale was Swings in een zeer nipte sprint sneller dan Mesu. Thijs Smit (Schaatscentrum De Uithof) was even daarvoor uit het peloton ontsnapt en reed solo naar de derde plek. Ruurd Dijkstra (DHW Power-play) werd vierde en behaalde genoeg punten om de Oranje leiderstrui over te nemen van Sjaak Schipper (Wadro) die 11e werd.

Bekijk ook:

Foto's
Uitslag Heren Top Divisie
Uitslag Dames Top Divisie
Uitslag Heren Eerste Divisie