Schaatspeloton.nl - Nieuws - Arjan Stroetinga en Foske Tamar van der Wal winnen in Eindhoven

Arjan Stroetinga en Foske Tamar van der Wal winnen in Eindhoven

geplaatst zaterdag 5 november 2011 om 22:07:47 op Schaatspeloton.nl

Vreugdekreet van Arjan Stroetinga (BAM-Univé Schaatsteam) na de overwinning in de vierde KPN Marathon Cup

Vreugdekreet van Arjan Stroetinga (BAM-Univé Schaatsteam) na de overwinning in de vierde KPN Marathon Cup (bron: Schaatspeloton.nl)

De vierde wedstrijd in de KPN Marathon Cup is gewonnen door Arjan Stroetinga (BAM-Univé Schaatsteam) en Foske Tamar van der Wal (Okkinga Communicatie). Beiden waren in de massasprint duidelijk het sterkst. Ralf Zwitser (Wadro) profiteerde optimaal van de afwezigheid van klassementsleider Jorrit Bergsma (BAM-Univé Schaatsteam) en nam het Oranjeleiderspak over van de Fries. Mariska Huisman (Beteropenhaardhout.nl) bleef leidster bij de Dames.

Hoogeveen kleurt wedstrijd, Stroetinga oppermachtig in sprint
De wedstrijd in Eindhoven werd gekleurd door Jouke Hoogeveen (DHW Power-play). De Amsterdammer kwam vroeg in de wedstrijd ten val en kon na een rondelange achtervolging en onder luide aanmoediging van het publiek weer aansluiten bij het peloton. Moegestreden leek Hoogeveen vervolgens niet want hij schuwde de aanval daarna niet. Solo ging hij in de finale in de aanval om later nog gezelschap te krijgen van Lars Hoogenboom (Payroll Group) en Douwe Bierma (Jinstal-Radson). Die laatste aanvalspoging slaagde niet waarna vervolgens Arjan Stroetinga (BAM-Univé Schaatsteam) zich in de massasprint oppermachtig toonde. De Fries had in Eindhoven alleen Christijn Groeneveld (BAM-Univé Schaatsteam) bij zich, de overige rijders spaarde zich vanwege het NK afstanden. Maar in de sprint kon Stroetinga zich duidelijk ook zelf redden. Hij liet in de sprint Ingmar Berga (Van Werven) en Karlo Timmeman (SOS Kinderdorpen) duidelijk achter zich.

Van de afwezigheid van klassementsleider en kersvers Nederlands Kampioen 5 kilometer, Jorrit Bergsma (BAM-Univé Schaatsteam), profiteerde Ralf Zwitser (Wadro) als nummer twee van het klassement optimaal. De Haarlem werd in de lichtstad zesde en behaalde samen met de tussensprintpunten voldoende punten om het Oranje leiderspak over te nemen van Bergsma.

Van der Wal wint na tumultueuze finale
Bij de Dames behaalde Foske Tamar van der Wal (Okkinga Communicatie) haar vierde zege van het seizoen. Van der Wal was het snelste in een tumultueuze massasprint waarin klassementsleidster Mariska Huisman (Beteropenhaardhout.nl) vanwege een onreglementair handgemeen gedeclasseerd werd. Een massasprint moest de wedstrijd beslissen omdat aanvallen de finishstreep in Eindhoven niet haalde. De meest kansrijke was een aanval van Sandra 't Hart (Team De Boer RVS/Melbo International), Yvonne Spigt (Beteropenhaardhout.nl), Daniëlle Lissenberg-Bekkering (Team Make a Wish) en Heleen van Vliet (Artecef BV) die op een gegeven moment zelfs het stilgevallen peloton in de rug keken. Nadat het peloton echter door Jolanda Langeland (Telstar Megastores) weer in gang trok werd het kwartet langszaam weer teruggehaald. In de massasprint die vervolgend dus de dagwinnaar moest bepalen kregen in eerste instantie na een handgemeen zowel Mariska Huisman als Margo van de Merwe (Hoolwerf Heiwerken) een declassering op hun naam. De declassering van Van de Merwe werd echter later teruggedraaid waardoor zij de Witte jongerentrui over kon nemen van Lisa van der Geest (Groenehartsport.nl) die in de laatste ronde ten val kwam. Huisman bleef ondanks haar declassering leidster in het algemene klassement.

Niels Mesu wint, Rood voor Kevin Regelink
Ook in de Eerste Divisie had de jury in Eindhoven een belangrijke rol. Kevin Regelink (Romex Restate), de nummer drie van het klassement, kreeg een rode kaart en moest de wedstrijd staken vanwege het slaan van een collega rijder. Nadat Regelink uit de wedstrijd was gehaald was het even later een kopgroep van drie rijders die het peloton op een ronde zette en zo de podiumplekken konden gaan verdelen. In de laatste ronde toonde zich van dit drietal Niels Mesu (Adviesburo Harry de Wolff) het sterkst. De Zeeuw liet Mats Stoltenborg (Schaatsteamhaarlem.nl) achter zich die voor de derde maal dit seizoen tweede werd. Engbert de Vegt completeerde het aanvalspodium. Sjaak Schipper (Wadro) werd negende en behield met twee punten voorsprong op Ruurd Dijksta (DHW Power-play) de Oranje leiderstrui.

Bekijk ook:

Uitslag Heren Top Divisie
Uitslag Dames Top Divisie
Uitslag Heren Eerste Divisie