Schaatspeloton.nl - Nieuws - Bergsma en Reitsma winnen in Utrecht

Bergsma en Reitsma winnen in Utrecht

geplaatst zaterdag 29 oktober 2011 om 21:53:38 op Schaatspeloton.nl

Jorrit Bergsma wint in Utrecht de derde wedstrijd in de KPN Marathon Cup.

Jorrit Bergsma wint in Utrecht de derde wedstrijd in de KPN Marathon Cup. (bron: Schaatspeloton.nl)

In Utrecht hebben Jorrit Bergsma (BAM-Univé Schaatsteam) en Mireille Reitsma (MKBascis.nl) de derde wedstrijd in de KPN Marathon Cup gewonnen. Beide rijders waren het snelst in de sprint van een kopgroep met een ronde voorsprong. Bergsma liet Crispijn Ariëns (DHW Power-play) en Jan Maarten Heideman (Husqvarna-Gardena) achter zich. Reitsma was sneller dan Lisanne Soemanta (Beteropenhaardhout.nl) en Jolanda Langeland (Team Telstar Megastores).

Het was wederom weer een heerlijke wedstrijd die voor het publiek in Utrecht op het ijs werd gebracht. In 125 ronden strijd was het aanvallen dat de klok sloeg. Het was uiteindelijke een kopgroep van negen man die na de tweede tussensprintserie een ronde voorsprong pakte op het peloton. Het BAM-Univé Schaatsteam was wederom met 2 man, Bob de Vries en Jorrit Bergsma, goed vertegenwoordigd. Maar ook het team van DHW Power-play was met Jouke Hoogeveen en Crispijn Ariëns goed vertegenwoordigd. Hoogeveen kwam op een slecht geprepareerde ijsvloer, een gat in de bocht na de finish leverde verschillende slachtoffers op maar de jury koos er ondanks het gevaar voor de pylonen niet opnieuw in de baan te brengen, als een van de velen nog ten val maar kon met steun van Bart de Vries terugkeren bij het peloton waardoor hij ook in de finale mee kon strijden. Al was de Amsterdammer wel moegestreden gedoemd om als laatste van de kopgroep als negende te finishen. In de finale opende Bob de Vries de strijd door solo de aanval te kiezen. De winnaar van de tweede cupwedstrijd, vorige week in Heerenveen, bleef lang vooruit en kreeg uiteindelijk nadat Joost Juffermans (Schaatscentrum De Uithof) na een achtervolging aansloot nog een tweede kans. Ook deze aanval was uiteindelijk niet succesvol maar in de sprint maakt ploeggenoot Jorrit Bergsma het wel af. Bergsma stook in de laatste honderd meter nog over Crispijn Ariëns heen die de sprint aan had getrokken. Ariëns moest genoegen nemen met de tweede plek, Jan Maarten Heideman (Team Husqvarna-Gardena) werd derde.

Jorrit Bergsma behield de Oranje leiderstrui en plaatste zich zo voor de mass-start bij de Essent ISU World Cup in Astana. Crispijn Ariëns blijft in het bezit van de Witte leiderstrui.

Mireille Reitsma oppermachtig in eindsprint kopgroep
Ook bij de vrouwen werd een aantrekkelijk wedstrijd op het ijs gebracht nadat de wedstrijd eerst door een val van Imke Hermans (Edso Burojan.nl) na tien ronden enige ronden werd geneutraliseerd. Bij de Dames ging uiteindelijk een kopgroep van elf dames rond. Belangrijkste klassementsrijdster die de slag miste was Maria Sterk (Hoolwerf Heiwerken) die even daarvoor ten val was gekomen. Een viertal dames profiteerde van de sprint van het peloton om uit de greep van de rest van het peloton te blijven. Zij mochten uiteindelijk uitmaken wie de wedstrijd ging winnen. Reitsma toonde zich hierin oppermachtig en sprintte in de laatste ronde weg bij haar vluchtgenotes. Lisanne Soemanta (Beteropenhaardhout.nl) werd hier achter tweede, Jolanda Langeland (Team Telstar Megastore) moest genoegen nemen met de derde plaats. Francisca Groen (CENNED) finishte als enige van de vluchters op de vierde plaats naast het podium.

Mariska Huisman (Beteropenhaardhout.nl) finishte als zevende en bleef in het bezit van de Oranje leiderstrui. Lisa van der Geest (Groenehartsport.nl) was mee met de kopgroep die een ronde voorsprong pakte en won twee tussensprint en nam hierdoor de Witte leiderstrui voor het Jongeren klassement over van Margo van de Merwe (Hoolwerf Heiwerken).

Schipper verstevigt leiding
De Eerste Divisie begon de avond goed met uiteindelijk een kopgroep van zes man die uiteindelijk een ronde voorsprong pakte op het peloton. In de kopgroep was Nick Uithoven (Habovo BWaste) de enige Top Divisierijder met een ronde voorsprong, Pieter-Jan van Eck (Wadro) kwam in de zoektocht naar een ronde voorsprong ten val. In de finale sprinte Sjaak Schipper (Wadro) naar de zege waardoor hij de leiding in het algemeen klassement kon verstevigen. Ruurd Dijkstra (DHW Power-play) werd achter Schipper tweede, Kevin Regelink (Romex Restate) bezette de derde plaats. Eerste Divisierijder Bart Mol (Goudse.nl/Smartcap) en Sjoerd den Hertog (Adviesburo Harry de Wolff) eindigde achter Uithoven naast het podium.

Bekijk ook:

Foto's
Uitslag Heren Top Divisie
Uitslag Heren Eerste Divisie
Uitslag Dames Top Divisie