Schaatspeloton.nl - Nieuws - BAM-mannen domineren in Thialf, hattrick voor Van der Wal

BAM-mannen domineren in Thialf, hattrick voor Van der Wal

geplaatst zaterdag 22 oktober 2011 om 21:58:40 op Schaatspeloton.nl

De overmacht van het BAM-Univé Schaatsteam in beeld. Winnaar Bob de Vries kan in de finale in alle rust achter ploeggenoot Jorrit Bergsma het beste moment afwachten om te gaan strijden voor een zege die sowieso binnen de ploeg blijft.

De overmacht van het BAM-Univé Schaatsteam in beeld. Winnaar Bob de Vries kan in de finale in alle rust achter ploeggenoot Jorrit Bergsma het beste moment afwachten om te gaan strijden voor een zege die sowieso binnen de ploeg blijft. (bron: Schaatspeloton.nl)

In Heerenveen hebben Bob de Vries (BAM-Univé Schaatsteam) en Foske Tamar van der Wal (Okkinga Communicatie) de Van der Wiel Marathon, de tweede wedstrijd in de KPN Marathon Cup, gewonnen. In de Top Divisie domineerde het team van BAM-Univé Schaatsteam door tweemaal solo een ronde voorsprong te pakken, Jorrit Bergsma werd tweede. Ralf Zwitser (Wadro) en Mariska Huisman (Beteropenhaardhout.nl) blijven de dragers van het Oranje.

Bob de Vries wint na BAM-overmacht
Het publiek zag in Thialf een mooie finale tussen twee aan elkaar gewaagde schaatsers. Het had ook anders kunnen zijn. De twee schaatsers die om de dagzege gingen strijden waren namelijk twee ploeggenoten. Het had dus makkelijk een een-tweetje kunnen worden. Het werd echter een spannende surplace-sprint. De twee ploeggenoten die om de zege streden waren Jorrit Bergsma en Bob de Vries (beiden BAM-Univé Schaatsteam). Beide hadden elk solo een ronde voorsprong gepakt op het peloton daarbij geholpen door de trouwe knecht Willem Hut en de luxeknecht Nederlands Kampioen Arjan Stroetinga. De formatie van ploegleider Jillert Anema bracht dus een tactische overmacht op het ijs. Ze deden dit nadat vroeg in de wedstrijd een kopgroep die op weg leek naar een ronde voorsprong teruggepakt was. Als eerste ging Bob de Vries, in eerste instantie met Koos Kortekaas (Team Husqvarna/Gardena) in een onsuccesvolle achtervolging, in de aanval. Nadat duidelijk werd dat Kortekaas niet ging aansluiten ging De Vries met hulp van Willem Hut rond, waarna de wedstrijd op slot leek te gaan, de enige rijder waarvoor de deur nog echt van het slot ging was De Vries' ploeggenoot Jorrit Bergsma, waarbij klassementsleider Ralf Zwitser (Wadro) niet kon volgen.

Een drietal bestaande uit Lars Hoogenboom (Payroll Group), Joost Juffermans (De Uithof) en Jouke Hoogeveen (DHW Power-play) probeerde het op het laatst nog een laatste maal maar konden geen moment aanspraak gaan maken op een ronde voorsprong. Juffermans die als enige van dit drietal overbleef legde voor het sprintende peloton wel beslag op de derde plaats. In de spannende finalesprint was De Vries vervolgens het snelst, Bergsma werd tweede. Ralf Zwitser (Wadro) die als achtste finishte behield de Oranje leiderstrui.

Van der Wal houdt Seidenglanz van eerste Duitse marathonzege
De vrouwen lieten in Heerenveen een aantrekkelijke wedstrijd zien, waarin het feit dat de verschillende marathonploegen dit seizoen goed aan elkaar gewaagd lijken te zijn, zeker meespeelde. Het was uiteindelijk het vijftal Maria Sterk (Hoolwerf Heiwerken), Nadine Seidenglanz (Team Telstar Megastores), Foske Tamar van der Wal (Okkinga Communicatie), Mireille Reitsma (MKBasics.nl) en klassementsleidster Mariska Huisman (Beteropenhaardhout.nl) die er in de tweede helft van de wedstrijd in slaagde een ronde voorsprong op het peloton te pakken. CENNED, de ploeg van Nederlands Kampioene Carla Zielman die de slag miste, probeerde nog te voorkomen dat dit zou gebeuren. Maar de blauw-zwarte formatie begon te laat aan de achtervolging en het vijftal mocht gaan uitmaken wie in Thialf zou gaan winnen. In de finale keken de favorieten lang naar elkaar waar Nadine Seidenglanz van dacht te profiteren. De Duitse ontsnapte en kreeg al snel een voorsprong van een halve ronde op de vier medevluchtsters. Seidenglanz leek dus op weg naar de eerste Duitse marathonzege, maar dit mocht niet zo zijn. Nadat Mireille Reitsma (MKBascis.nl) de achtervolging in zette kwam ook de rest van de achtervolgende groep in gang waardoor het gat met Seidenglanz snel gedicht werd. Met de bel had de koploopster toch nog een honderd meter voorsprong maar op de streep bleek dit niet voldoende. In de laatste meters zag Seidenglanz Foske Tamar van der Wal en Mariska Huisman nog voorbij komen. Van der Wal pakte zo haar derde zege van het seizoen en Huisman verwees Seidenglanz naar de derde stek.

Jasper van Tol snelst van vluchttrio
In de Eerste Divisie kwam een tactische wedstrijd op het ijs waarin uiteindelijk pas in de finale een vluchtend drietal Eerste Divisierijders de wedstrijd op zijn kop zette. Lang leek het in Thialf een wedstrijd voor sprinters te worden maar in de laatste tien ronden kozen Mats Stoltenborg (Schaatsteamhaarlem.nl), Jasper van Tol (Romex Restate) en Eric Bisschops (MSP-ICT.nl) op een slim moment de aanval. Het drietal, alle drie met de Kennemerlandijsbaan in Haarlem als thuisbaan, werd niet meer teruggepakt ondanks enkele verwoede pogingen om het peloton nog terug te brengen. Jasper van Tol was in de sprint duidelijk als eerste uit de laatste bocht en stond zijn voorsprong niet meer af. Achter Van Tol werd Mats Stoltenborg tweede, Eric Bisschops moest genoegen nemen met de derde plaats.

Bekijk ook:

Foto's
Uitslag Heren Top Divisie
Uitslag Dames Top Divisie
Uitslag Heren Eerste Divisie