Schaatspeloton.nl - Nieuws - Martijn de Groot roept Top Divisierijders op Eerste Divisie te mijden

Martijn de Groot roept Top Divisierijders op Eerste Divisie te mijden

geplaatst maandag 17 oktober 2011 om 11:20:17 op Schaatspeloton.nl

Eerste Divisierijder Martijn de Groot roept vandaag via een ingezonden brief aan Schaatspeloton.nl Top Divisierijders op zich niet meer te mengen in de Eerste Divisiewedstrijden. "Ga bij jezelf na wat je te winnen hebt door de koers bij de Eerste Divisie te beïnvloeden en te domineren, want je ontneemt een hoop jonge sporters het plezier in hun sport".

Hoe de 1ste-Divisie veranderde in de Reserve-Divisie.

Wat een aanfluiting, k*t A-rijders, ik kap ermee, wedstrijdvervalsing. Zomaar een greep uit de uitlatingen die na afloop van de wedstrijd van de Eerste Divisie in de kleedkamer werden gedaan.
De reden; A-rijders die mogen starten bij de Eerste Divisiewedstrijden en daar verzieken daar de koers voor de Eerste Divisierijders. Het waarom van deze regel is mij na een paar jaar nog steeds niet duidelijk. De argumenten van de KNSB zijn iets in de trant van; anders kunnen de Top Divisierijders af en toe een weekend geen wedstrijd rijden. Dit omdat er maar 4 rijders per ploeg bij de Top Divisie mogen starten.

Maar de werkelijke reden waarom ze af en toe een weekend geen wedstrijd kunnen rijden wordt hier niet genoemd; dat is namelijk dat een ploeg verplicht wordt om minimaal 5 rijders onder contract te hebben. Als deze regel verdwijnt is het hele probleem opgelost, dan kunnen gewoon alle Top Divisie rijders starten in de Top Divisie (wat ze ook het liefst doen) en kunnen wij onze eigen wedstrijd rijden.

Want het gevolg van het meerijden van A-rijders bij de Eerste Divisie is dat een groot deel van het peloton het plezier in hun sport verliest. Jonge jongens die van de C doorgestroomd zijn naar de Eerste Divisie vragen zich af of ze wel de juiste keuze hebben gemaakt en verliezen de motivatie om het hele land door te rijden om weer naar de slachtbank geleid te worden door Top Divisierijders. Maar het zijn wel deze jonge rijders die over 5 jaar het Top Divisiepeloton moeten vormen! Wij, de Eerste Divisierijders, rijden niet voor niets (nog) in de Eerste Divisie, wij hebben (nog) niet het niveau van de Top Divisie.

Daarnaast geldt dit seizoen nog wel meer dan voorgaande seizoenen dat er een aantal Top Divisie ploegen ook een Eerste Divisieploeg hebben en als gevolg deze ploegen met 5 man aan de start staan, waarvan 1 Top Divisierijder. Bij de Top Divisie mogen er maar 4 man starten, maar bij de Eerste Divisie maakt het allemaal niet uit. Als de KNSB wordt aangesproken op deze kromme regels wordt er niet op gereageerd of krijgen we te horen; de Top Divisie ploegen willen het zo. Of te wel, we moeten niet zeuren als Eerste Divisie en moeten maar blij zijn dat we mogen schaatsen.

Ik richt dus mijn oproep aan alle Top Divisierijders, want bij de KNSB krijgen we toch geen eerlijk antwoord; Ga bij jezelf na wat je te winnen hebt door de koers bij de Eerste Divisie te beïnvloeden en te domineren, want je ontneemt een hoop jonge sporters het plezier in hun sport, en dat zijn wel de jongens die de toekomst zijn van de mooie sport die marathonschaatsen is.

Martijn de Groot
Schaatsteam Goesting/BTB Riedas


Schaatspeloton.nl wil graag de mening over dit onderwerp peilen. Wat is jouw mening over dit issue? Laat het weten via Twitter (@Schaatspeloton) of via e-mail (mail@schaatspeloton.nl).