Schaatspeloton.nl - Nieuws - Bergsma en Van der Wal winnen in Amsterdam

Bergsma en Van der Wal winnen in Amsterdam

geplaatst zaterdag 15 oktober 2011 om 22:04:02 op Schaatspeloton.nl

Jorrit Bergsma wint de sprint van een kopgroep van drie. Achter hem moeten Ralf Zwitser en Frank Vreugdenhil genoegen nemen met de twee overige podiumplekken.

Jorrit Bergsma wint de sprint van een kopgroep van drie. Achter hem moeten Ralf Zwitser en Frank Vreugdenhil genoegen nemen met de twee overige podiumplekken. (bron: Schaatspeloton.nl)

In Amsterdam hebben Jorrit Bergsma (BAM/Univé Schaatsteam) en Foske Tamar van der Wal (Okkinga Communicatie) de eerste wedstrijd in de KPN Marathon Cup gewonnen. Na afloop van de eerste wedstrijd mochten op de Jaap Edenbaan door de tussensprintpunten echter de nummers twee in beide wedstrijden, Ralf Zwitser (Wadro) en Mariska Huisman (Beteropenhaardhout.nl), de Oranje leiderstrui in ontvangst nemen.

Bergsma wint na sprint met drie
In de Top Divisie zat het venijn in de staart. Het peloton bracht voor het aanwezige publiek een aantrekkelijke wedstrijd op het ijs. Geen moment viel het echt stil. De strijd werd geopend door een solo aanvallende Jens Zwitser (Team Husqvarna/Gardena) later vergezeld door Thijs Smit (Schaatscentrum De Uithof) en Lars Hoogenboom (Team Payroll Group). Hierna was het peloton niet meer stil te krijgen. Op een gegeven moment scheurde het peloton in twee grote groepen die een twintigtal ronden achter elkaar aanreden met enkele rijders overspringend naar de voorste groep. Nadat bijna alle toppers, waaronder Arjan Stroetinga (BAM/Univé Schaatsteam) als laatste, de oversteek maakte naar de voorste groep viel die voorste groep stil. Hierna vertrokken enkele kleine groepjes die bleven strijden tot diep in de finale. Een drietal met Ralf Zwitser (Wadro), Frank Vreugdenhil (SOS Kinderdorpen) en Jorrit Bergsma (BAM/Univé Schaatsteam) pakte met het rondenbord op 5 zelfs een ronde voorsprong op het peloton. Hiermee kwam de jury in een lastig pakket en luidde direct de bel voor het peloton. Nadat die was afgesprint bleef het drietal aan de kop strijden om de dagzege met een 100 meter achter hen nog een achtervolgende groep. Het trio bleef uit de greep van die achtervolgende groep en in de daarop volgende sprint pakte Jorrit Bergsma de dagzege. Ralf Zwitser finishte als tweede maar pakte door de in drie gewonnen tussensprints behaalde punten wel de eerste Oranje leiderstrui. Frank Vreugdenhil moest genoegen nemen met de derde plaats. Crispijn Ariëns (DHW Power-play) was op de 16e plek eerste jongere pakte zo de Witte trui.

Van der Wal snelste na herstart
Bij de Dames werd een aantrekkelijke wedstrijd op het ijs gebracht. Maar het snelle harde ijs bracht in Amsterdam meer vallen dan aanvallen. De belangrijkste aanval die op te merken moet worden was van Rixt Meijer (MKBasics.nl). De debutante probeerde na aan het begin van de wedstrijd gevallen te zijn in de tweede helft solo zonder succes weg te komen. Na een massale valpartij 5 ronden voor het eind en een val een ronde later op de zelfde plek zag de jury zich genoodzaakt de wedstrijd te staken. Het voornaamste slachtoffer, Daniëlle Lissenberg-Bekkering (Team Make a Wish) werd afgevoerd waarna de wedstrijd kon herstarten. Hiervoor werd het rondenbord terug gezet naar 10 waardoor er nog enigszins een finale te rijden was. Hierin slaagde niemand er meer in uit de greep van het peloton te ontsnappen waardoor een massasprint de winnares bepaalde. Hierin was Foske Tamar van der Wal (Okkinga Communicatie) de snelste. Mariska Huisman (Beteropenhaardhout.nl) en Maria Sterk (Hoolwerf Heiwerken) legde beslag op de tweede en derde plaats. Huisman pakte door deze uitslag en de tussensprint de eerste Oranje Trui. Margo van de Merwe (Hoolwerf) finishte als vierde en pakte zo de Witte Jongeretrui.

Oranje voor Sjaak Schipper na belangrijke inbreng Top Divisierijders
In de Eerste Divisie hadden de Top Divisierijders een belangrijke inbreng. Zij waren mede de sturende kracht achter een omvangrijke kopgroep die een ronde voorsprong pakte. Top Divisierijder Bert van Buren (Schaatscentrum De Uithof) probeerde daarna van de finale van het peloton te profiteren om solo naar de zege te rijden. De Schoonhovenaar kreeg echter eerst Douwe Bierma (Radson-Jinstal) en later ook het door Willem Hut (BAM/Univé Schaatsteam) aangevoerde restant van de aanvalsgroep in zijn nek waarna de wedstrijd uitdraaide op een eindsprint. Hierin toonde Pieter-Jan van Eck (Wadro) zich duidelijk het snelst. Simon Schouten (Team Van Werven) werd derde en op de derde plaats was Sjaak Schouten de eerste Eerste Divisierijder. Schipper pakte met dat resultaat ook de Oranje leiderstrui en de Witte jongerentrui.

Bekijk ook:

Foto's
Uitslag Heren Top Divisie
Uitslag Dames Top Divisie
Uitslag Heren Eerste Divisie