Schaatspeloton.nl - Nieuws - Pro Sport Noord-Holland met schaatshelm klaar voor KPN Marathon Cup

Pro Sport Noord-Holland met schaatshelm klaar voor KPN Marathon Cup

geplaatst vrijdag 14 oktober 2011 om 23:31:19 op Schaatspeloton.nl

Thijs Smets in actie tijdens de Openingsmarathon in Deventer

Thijs Smets in actie tijdens de Openingsmarathon in Deventer (bron: Foto: Neeke Wassenbergh-Smit)

De 2 landelijke schaatsteams van Pro Sport Noord-Holland zijn klaar voor de nieuwe competitie die zaterdag van start gaat op de Jaap Eden baan te Amsterdam. Voor het eerst zal een complete marathonploeg bij de mannen van start gaan met een schaatshelm als hoofdbeschermer. De Eerste Divisieploeg van De Goudse maakt gebruik van helmen van Smartcap.

In het verleden is er incidenteel ook wel een helm gedragen door bijvoorbeeld marahonschaatser Frank Verheyen, maar hij was en bleef hiermee wel een uitzondering. De Marathonploeg van de Goudse Verzekeringen kiest dit seizoen bewust voor het dragen van een helm.

Ploegleider Glenn Wassenbergh vond het merkwaardig, dat er zo nonchalant in het marathonpeloton met het risico van hoofdletsel werd om gegaan, terwijl er toch zeer regelmatig valpartijen plaatsvonden met soms een langdurige nasleep. Wat ook wel meespeelde was het gegeven, dat er geen echte schaatshelm op de markt was, die voor de marathonschaatsers acceptabel was. Fiets- en skihelmen vielen sowieso al af en een shorttrack hem was ook niet ideaal en verre van aërodynamisch en niet acceptabel qua uitstraling.

Toen het bedrijf Smartcap zich in het voorjaar meldde hoefde Wassenbergh niet lang na te denken. Natuurlijk kwam het hem goed uit dat hij er weer een belangrijke co-sponsor bij had, maar het was hem vooral te doen om het innovatieve product dat wel geschikt was voor het schaatsen en bij het recreatie-schaatsen op de ijsbaan steeds vaker werd gesignaleerd. Hij wist zijn schaatsers ervan te overtuigen dat deze helm beslist de moeite was om uit te proberen en daar is de afgelopen weken ook goed gebruik van gemaakt.

Deze tests pakten goed uit en daarom rijden de 4 schaatsers van het 1e Divisieteam van de Goudse-Smartcap komend seizoen al hun wedstrijden en trainingen met een helm, die speciaal voor het schaatsen is ontwikkeld. De helm weegt slechts 300 gram, is 13 millimeter dik, is flexibel, verstelbaar, vervormbaar en kan ook nog eens worden opgevouwen. Door een combinatie van harde en zachte materialen lopen collega-schaaters niet het risico dat zij geblesseerd raken bij een botsing.

Volgens Wassenbergh kan dit innovatieve product wel eens voor een belangrijke doorbraak gaan zorgen. Het geeft hem in ieder geval een rustig gevoel dat zijn team weinig meer kan gebeuren wat hoofdletsel betreft. Een van zijn schaatsers, Thijs Smets uit Vlaardingen, kon afgelopen zaterdag de helm al testen bij de wedstrijd in Deventer. Hij kwam ongelukkig ten val en moest de wedstrijd staken. "Blij dat ik een helm op had en ik voelde hem eigenlijk niet eens" waren zijn 1e woorden na afloop.

De nieuwe stichting Pro Sport Noord-Holland die onder leiding staat van Glenn Wassenbergh, Rick Bakker en Richard Sijm gaat haar eerste jaar in, en zal de komende jaren zorg gaan dragen dat talenten de mogelijkheid krijgen om hun ambities in het marathonschaatsen waar te maken. Continuïteit is hierbij een belangrijk onderdeel laat de stichting weten. "De sponsoring in onze stichting voor bedrijven is bij ons laagdrempelig en bestaat altijd uit maatwerk. Kleine ondernemers kunnen op deze manier ook bijdragen aan de sponsoring van de teams die dit jaar draaien" aldus Sijm.

Komende winter schaatst het nieuwe damesteam onder de naam Team Mutasport met als subsponsor Nico Poel Financiële diensten op landelijk niveau mee met o.a. Maartje Zwaan, Marieke van Hoek, Yanna van Tol en Lisanne Buurman. In de eerste divisie  zijn de Goudse verzekeringen samen met Smartcap,Laan Kozijnen en Volvo Ton van Kuyk de sponsoren voor het komende jaar met o.a. Bart Mol, Hans Pater, Thijs Smets en Richard Sijm.