Schaatspeloton.nl - Nieuws - Marathonseizoen van start met nauwelijks reglementswijzigingen

Marathonseizoen van start met nauwelijks reglementswijzigingen

geplaatst vrijdag 7 oktober 2011 om 17:13:51 op Schaatspeloton.nl

Morgenavond begint in Deventer het marathonseizoen 2011/12. Het peloton staat op De Scheg aan de start met in het achterhoofd dat er weinig veranderd is in de regels waarmee gereden wordt. Uit de door de KNSB gepubliceerde Marathon Info voor het seizoen 2011/12 blijkt de belangrijkste wijziging die morgen al van invloed zal zijn het feit is dat niet langer bezwaar kan worden aangetekend tegen een gele kaart.

Daar staat tegenover dat bij declassering voor het op "ongeoorloofde wijze van rijden o.a. Duwen, trekken, gevaar en hinder veroorzaken, van lijn afwijken, hinderen etc. in de laatste 5 ronden of 2 km" niet langer ook een gele kaart zal worden gegeven. Voortaan zal op dit vergrijp enkel een declassering staan.

Daarnaast is de leeftijdsgrens voor het Jongerenklassement met 1 jaar opgerekt. Voortaan zullen rijders die voor 1 juli nog geen 23 jaar zijn in aanmerking komen voor de Witte Trui. Dit was tot en met vorig seizoen 22 jaar. Hiermee komen alle rijders die vorig seizoen streden om het Jongerenklassement opnieuw in aanmerking voor dit tricot.

Overige wijzigingen kunstijs:
– Om marathonmerkenteams in de Topdivisie Heren meer vrijheid te geven in het samenstellen van hun teams, vervallen de eisen dat rijders sneller dan 1.55.00 (1500 m.) en 6.55.00 (500 m.) moeten hebben gereden.
– In de 1e Divisie Heren, kunnen ook rijders worden toegelaten van buiten de Topdivisie Heren – al dan niet in een team – met toestemming van het Sectiebestuur Marathon. Deze rijders dienen sneller dan 1.55.00 (1500 m.) of 6.55.00 (5000 m.) te hebben gereden.
– De regeling voor deelname van Masters aan landelijke wedstrijden op kunstijs en het NK op kunst- en natuurijs is aangepast. Elke GTC-Marathon wijst 3 rijders aan op een zelf te bepalen wijze en de overige deelnemers komen uit de 3 regionale M1 competities.
– Deelnemers in de Topdivisie Heren en Dames en 1e Divisie Heren moeten zelf zorg dragen voor transponders met een uniek nummer geregistreerd bij de KNSB (werden voorheen door de KNSB of organisatie verstrekt).

Wijzigingen natuurijs
– Nader omschreven is het fi nishen en de uitslag bij wedstrijden op natuurijs. Bij rondewedstrijden: over een aantal ronden inclusief Flevonice wordt een deelnemer die tijdens de wedstrijd vóór het ingaan van de laatste 2 ronden, op 1 ronde achterstand ten opzichte van het peloton komt, uit de wedstrijd genomen en niet geklasseerd. Wordt of dreigt een deelnemer in de laatste 2 ronden te worden ingelopen, dan wordt hij door de scheidsrechter uit de wedstrijd genomen en geklasseerd.
– Bij trajectwedstrijden van A naar B, mag iedere deelnemer de wedstrijd uitrijden en wordt geklasseerd als deze deelnemer binnen de tijd van de winnaar plus 20% finisht.

(bron: KNSB Marathon Info 2011-2012)