Schaatspeloton.nl - Nieuws - Walhalla voor schaatsers

Walhalla voor schaatsers

geplaatst vrijdag 18 maart 2011 om 20:43:51 op Schaatspeloton.nl

(bron: VisitSweden.com)

Schaatsers, langlaufers, moeders die een kinderwagen schaatsend voort duwen, wandelaars met honden, sneeuwscooters en een eindje verderop een autoweg waar automobilisten hun route afkorten door over het meer te rijden; je ziet van alles op het Storsjön in Östersund. Sneeuwkite-wedstrijden bijvoorbeeld, die dit grote meer doen veranderen in een arena met velgekleurde schermen, wat van een afstand een heel indrukwekkend gezicht is.

En eind deze maand is het winterpark van Östersund vol met honden die meedoen aan de Armundsen sleehondenrace. Een race over het ijs van Östersund naar het skigebied Åre, die dit jaar voor de derde keer plaats vindt. Op dit enorme meer met een omtrek van 200 km, dat nog steeds bevroren is, is genoeg te doen.
 
De meeste mensen, Nederlanders maar ook de Zweden zelf, schaatsen hier tientallen kilometers. Sommigen zelfs een toertocht van 200 km. Het meer biedt prachtig, zwart tientallen centimeters dik ijs, met een geveegde baan. Tijdens een toertocht staat er na 10 km een klein koek-en-zopie tafeltje waar de schaatsers chocolademelk en de bekende Zweedse kaneelbroodjes krijgen om – na opgewarmd te zijn bij een vuurkorf – weer verder te gaan. Het schaatsen in Östersund is een waar walhalla. Geen kermis of drommen mensen. Het weer in Östersund maakt het schaatsen ook zeer aangenaam; Östersund staat erom bekend dat het vrijwel altijd windstil is, of er is een klein briesje. Na de tientallen kilometers sportief te hebben afgelegd bestaat de mogelijkheid om te ontspannen in een van de hottubs aan het meer, uitkijkend op de bergen van Åre en de ondergaande zon. De die-hards nemen daarna nog een dompelbad in het wak in het meer.
 
Naast het schaatsen is er in Östersund nog veel meer mogelijk: een hondensledetocht, een bezoek aan het elandenpark waar tien tamme elanden lopen die je kunt aaien, een workshop ijssculpturen maken of gezellig shoppen in de winkelstraat of wat inkopen doen op de markt die er op vrijdag en zaterdag is, waar lokale producten worden verkocht. Afgelopen week was er een biathlonwedstrijd waar 1000 deelnemers uit Europa aan deelnamen. Maar wil je hier niet alleen naar kijken, dit zelf een keer proberen kan hier ook.
 
Dit jaar geen reis geboekt naar Östersund? Kom dan beslist volgend jaar!

(Dit is een ingezonden bericht door VisitSweden, een van onze sponsoren. VisitSweden promoot Zweden en via deze site speciaal de wintersportlocatie Östersund. Bezoek www.visitsweden.com voor meer informatie)