Schaatspeloton.nl - Nieuws - Van de Merwe, Timmerman en Van der Wal genomineerd voor Willem Poelstra Trofee

Van de Merwe, Timmerman en Van der Wal genomineerd voor Willem Poelstra Trofee

geplaatst zaterdag 12 februari 2011 om 12:16:58 op Schaatspeloton.nl

De Stichting Alternatieve Elfstedentocht Weissensee (AEW) heeft Margo van de Merwe (Stouwdamsport), Karlo Timmerman (SOS Kinderdorpen) en Foske Tamar van der Wal (Van der Wiel) genomineerd voor de Willem Poelstra Trofee 2011. Deze prijs wordt door de AEW jaarlijks uitgereikt aan het grootste marathonschaatstalent van Nederland. Vorig seizoen was Pieter-Jan van Eck (Van Werven) de winnaar van deze naar de in 1999 overleden Willem Poelstra overleden belofteprijs.

De AEW heeft het afgelopen seizoen weer gezocht naar nieuwe talenten die zich opvallend manifesteerden. Daarbij viel het oog op een aantal dames en heren die zich al op jonge leeftijd manifesteerden. Omdat er een duidelijke relatie tussen de AEW en natuurijs is, lag daar ook deze winter de nadruk. Naast de wedstrijden op de Weissensee werd daarbij ook nadrukkelijk gekeken naar de wedstrijden in de natuurijsperiode in Nederland.

In alfabetische volgorde zijn genomineerd:
Margo van de Merwe (21 jaar) wist zich dit jaar voorin te manifesteren op natuurijs. In nagenoeg alle grote natuurijswedstrijden wist zij zich in de top tien te melden. Ook in de wedstrijden op het ijs van FlevOnice wist de jonge Wolvegase zich van voren te manifesteren. Het lijkt een kwestie van tijd voor ze haar eerste grote overwinning (op natuurijs) zal boeken.

Karlo Timmerman (24 jaar) leek tot nu toe vooral op kunstijs uit de voeten te kunnen. De afgelopen winter bewees het tegendeel. De Groninger won in Veenoord en Haaksbergen. Op de Weissensee was Timmerman niet van het podium te slaan. Tweede in de Aart Koopmans Memorial, derde in het KPN Open NK en uiteraard een mooie zege in de Alternatieve Elfstedentocht.

Foske Tamar van der Wal (24 jaar) was bij de dames niet uit de top te verdrijven. Vooral op Nederlands natuurijs boekte ze mooie resultaten, met het Nederlands kampioenschap op natuurijs als hoogtepunt. Daarnaast bewees de jonge Grijpskerkse ook op kunstijs uit de voeten te kunnen, met een reeks aan ereplaatsen in de KPN Marathon Cup.

De jury zal zich binnenkort beraden over de winnaar van de Willem Poelstra Trofee 2011. De precieze datum en locatie waar de prijs aan één van de drie genomineerden zal worden uitgereikt, worden nog nader bepaald. In 2010 werd Pieter Jan van Eck gekozen tot winnaar van de Willem Poelstra Trofee. Hij kreeg de prijs op het KNSB Schaatsgala van AEW voorzitter Toine Doreleijers (foto). Diverse marathontoppers gingen hem voor, zoals Jan Maarten Heideman, Maria Sterk en Douwe de Vries. Peter de Vries en Ruud Borst wonnen een jaar na de Willem Poelstra Trofee de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee. Lars Hoogenboom deed dit twee jaar nadat hij de Willem Poelstra Trofee kreeg overhandigd.

De Willem Poelstra Trofee werd zestien jaar geleden door de AEW in het leven geroepen als aanmoedigingsprijs voor marathontalenten. Het uitgangspunt van de prijs is om jonge, talentvolle rijders een extra stimulans te geven. De trofee is vernoemd naar Willem Poelstra, die de titel --? toen nog ‘Prijs der Beloften' genaamd --? in 1997 won. Toen hij in 1999 op veel te jonge leeftijd overleed, werd in overleg met de familie besloten de prijs zijn naam te geven.

Winnaars van de Prijs der Beloften
1995: Peter de Vries
1996: Ruud Borst
1997: Willem Poelstra
1998: Jan Maarten Heideman
1999: Bas en Gerben van Hest

Winnaars van de Willem Poelstra Trofee
2000/2001: Koen Lankhaar
2001/2002: Martijn Kromkamp
2003: Roel van Hest
2004: Maria Sterk
2005: Tristan Loy
2006: Lars Hoogenboom
2007: Douwe de Vries
2008: Bob de Vries
2009: Erna Kijk in de Vegte
2010: Pieter Jan van Eck