Schaatspeloton.nl - Nieuws - Ubbo Kuper: "Marathonschaatsers moeten weer trots zijn"

Ubbo Kuper: "Marathonschaatsers moeten weer trots zijn"

geplaatst zondag 16 december 2007 om 17:26:00 op Schaatspeloton.nl

Ubbo Kuper, ten tijde van zijn schaatsloopbaan.

Ubbo Kuper, ten tijde van zijn schaatsloopbaan.

De voorzitter van het sectiebestuur marathon bij de KNSB Ubbo Kuper heeft zaterdag in De Volkskrant gezegd dat het marathonschaatsen na de crises van de afgelopen weer trots moet zijn op zichzelf en de sport moet leren te verkopen. Verder praat Kuper in deze landelijke krant over de huidige staat van de marathonschaatssport en de verschillende crises van de laatste tijd.

Het artikel uit de Volkskrant:

Marathonschaatsers moeten weer trots zijn

Het marathonschaatsen moet na de crises van de afgelopen jaren weer trots zijn op zichzelf en de sport leren te verkopen. Die boodschap houdt Ubbo Kuper, voorzitter van het sectiebestuur marathonschaatsen van de nationale bond KNSB, de schaatsverenigingen vandaag voor tijdens het bondscongres.

De achterban moet zichzelf leren ontdekken, zegt Kuper. Hij vraagt de verenigingsbestuurders en rijders ‘rechtop te lopen' en zich in te zetten, zodat de sport serieus wordt genomen. ‘Wij doen dat als sectiebestuur al, nu is het zaak dat de rest van de marathonwereld dat ook gaat doen.'
Geen schaatstak heeft zo veel actieve licentiehouders als de marathon. De sport is door het contract met SBS 6 uitgegroeid tot de sport die het meeste aantal uren rechtstreeks op tv zien is, na het voetbal. Tegelijk blijft het marathonschaatsen voorlopig kansloos voor het verkrijgen van de olympische status, waardoor het de armste poot van de KNSB is.

Kuper zal morgen namens het sectiebestuur, waarvan hij sinds september 2006 voorzitter is, ook spijt betuigen over de fouten die door de KNSB zijn gemaakt. Uit onvrede over de nieuwe ‘tv-competitie' die met SBS 6 was bedacht en die tot een inkrimping van het peloton zou leiden, stapten diverse rijders vorig jaar september naar de geschillencommissie van de KNSB. Ze dwongen af dat ze alsnog mochten starten bij de seizoensopening in Utrecht.

Bij SBS ontstond irritatie, omdat de omroep er in de media van werd beschuldigd de sport ‘naar de gallemiezen te helpen' door bij de KNSB te eisen dat de wedstrijden radicaal werden aangepast, zegt Kuper. ‘SBS heeft alles over zich heen gekregen, maar was juist bereid zijn eigen grenzen op te rekken. De KNSB moet wat dat betreft alle schuld op zich nemen.'
Volgens Kuper is voorts de opstand van de rijders onderschat door de bond. ‘We hebben gezegd: het belang om van de marathon een tv-sport te maken is zo groot dat de sporters hun eigen belang maar even overboord moesten gooien. Hoe hebben we het kunnen vragen? Zeker als je achteraf nog eens hoort dat SBS zei dat we ook best een jaar later met tv hadden kunnen beginnen. Hadden we het maar gedaan.'
Anderzijds móest de schaatsbond vorig jaar wel met de commerciële tv-zender een contract sluiten voor de zestien wedstrijden in afgeslankte vorm. De finalewedstrijd was het seizoen ervoor niet meer dan een minuut waard geweest, diep in de avond bij de NOS. Hoofdsponsor Essent dreigde het contract met de KNSB niet te verlengen.

Het gevolg was een dispuut met de rijders dat culmineerde in de gang naar de geschillencommissie. De tv-uitzendingen trokken vorig seizoen over het algemeen weinig kijkers, omdat de wedstrijden onoverzichtelijk waren en er een chaos in beeld ontstond door de vele pakken waarin werd gereden.
De onvrede bij de gewesten kon dit seizoen worden gesmoord door de KNSB Cup – waaraan alle A-rijders mogen deelnemen – op de bij het peloton favoriete zaterdagavond te handhaven, naast de Essent Cup die zondagmiddag bij SBS 6 wordt uitgezonden.
De marathonliefhebber vraagt zich daardoor wekelijks af wat hij als belangrijkste competitie moet zien, maar Kuper zegt geen stelling te willen nemen in die kwestie. ‘Wij dragen geen verantwoordelijkheid meer. Dat doet het bondsbureau.'

Ook de oude, archaïsche bestuursstructuur heeft bijgedragen aan de problemen waarmee de marathontak lange tijd op bestuurlijk niveau worstelde. Bij Kupers aantreden was de sectie verantwoordelijk voor de topcompetities, maar had het bestuur, dat ook nog eens wordt gevormd door vrijwilligers die het werk er in de avonduren bij deden, niet de nodige ‘touwen in handen'. Nu vallen de KNSB Cup en Essent Cup onder het bondsbureau.
In anderhalf jaar is het marathonschaatsen volgens Kuper op bestuurlijk niveau gedwongen volwassen geworden, met de bijbehorende groeistuipen. De commercialisering van de sport nam een vlucht door de interesse van SBS en door de noodzakelijke aanpassingen die de tv-registratie mogelijk maakten.
Maar de verenigingen en gewesten vreesden vooral de marathon in zijn oude vorm kwijt te raken. ‘De rijders hebben ons gevraagd wat we in hemelsnaam met hun sport aan het doen waren. Daar hebben we echt wel naar geluisterd. Onder meer door de KNSB Cup te laten doorgaan.'

Nu zijn de scherven gelijmd en wordt bij de bond gewaakt dat de achterban voeling met de top blijft houden, zegt Kuper. ‘Er zit heel veel potentie in de schaatsmarathon, bouw die voedingsbodem dan ook op. Dat is de boodschap die wij willen uitdragen.'

De Volkskrant - 15 december 2007