Schaatspeloton.nl - Nieuws - Vikingarännet 13 februari waarschijnlijk tot in hartje Stockholm

Vikingarännet 13 februari waarschijnlijk tot in hartje Stockholm

geplaatst zaterdag 22 januari 2011 om 22:17:12 op Schaatspeloton.nl

De grootste Zweedse schaatsklassieker de Vikingarännet zal zoals het er nu uit ziet op de geplande datum zondag 13 februari, de dag na de KPN Grand Prix op het Runnmeer, kunnen finishen in het centrum van de Zweedse hoofdstad Stockholm. De ijssituatie is op het traject zeer stabiel. Het zou pas voor de derde keer zijn dat de Vikingarännet in hartje Stockholm kan finishen.

De Vikingarännet bezet in Zweden een bijzondere positie omdat het de grootste trajectwedstrijd is tussen twee plaatsen. Vanaf de vierde stad van het land, Uppsala, rijden de schaatsers over een afstand van 80 kilometer naar de hoofdstad Stockholm. De tocht wordt jaarlijks verreden sinds 1999. In 1999 was Hotze Zandstra de winnaar van de eerste editie, in 2001 was het Martijn Kromkamp die de wedstrijd op zijn naam zette. De Zweed Johan Håmås won zeven maal de Vikingarännet, dat naast de wedstrijd ook vele toerrijders trekt. Vorig jaar waren Sonny Peterson en Karolin Palmertz Cerne de winnaars, toen in de buitenwijken van Stockholm.

Prijzengeld
De startplaats van de Vikingarännet, Uppsala, heeft voor de winnaars dit jaar extra prijzengeld gereserveerd. De eerste drie mannen verdelen 20.000 Zweedse Kronen (bijna 2.500 euro), de eerste drie vrouwen mogen 10.000 Kronen (1.250 euro) onder elkaar verdelen. De inschrijving voor de Vikingarännet is mogelijk op de website van de organisatie Vikingarannet.com.