Schaatspeloton.nl - Nieuws - Start/finishstraat Weissensee op kleine meer

Start/finishstraat Weissensee op kleine meer

geplaatst woensdag 12 januari 2011 om 17:56:45 op Schaatspeloton.nl

De start/finishstraat van de wedstrijden en toertochten op de Weissensee zal dit, en volgende jaren liggen op het zogenoemde kleine meer. Dit is door de organisatie samen met de gemeente Weissensee besloten vanwege de aanleg van vaste elektriciteits-, telefoon- en internetkabels voor de natuurijsevenementen. Voorheen werd op basis van de ijscondities bepaald waar de finishstraat op de Weissensee werd geplaatst.

Omdat de aanleg van elektriciteitskabels en telefoon- en internetleidingen veel tijd kostte, heeft de gemeente Weissensee in overleg met de Alternatieve Elfstedentocht Weissensee besloten om voor deze winter vaste leidingen onder de grond aan te brengen. Start/finish, de organisatietent en de grote feesttent worden opgebouwd op nagenoeg dezelfde locatie als de laatste jaren. De laatste keer dat start/finish op het grote meer was opgebouwd, was in 2007.

Dooiaanval
Overigens heeft de Weissensee op dit moment te maken met een dooiaanval. Het ijs is op dit moment niet in de beste conditie, maar na het weekeinde keert de winterse kou gelukkig terug. Vorige week berichtte de organisatie nog dat het grote meer al vrij was gegeven om te schaatsen. Nu de thermometer slechts plustemperaturen aangeeft, heeft ijsmeester Norbert Jank het grote meer echter weer gesloten. Er staan grote plassen op het ijs. Op het kleine meer kan nog geschaatst worden, maar de bovenlaag is wel zacht geworden.

Een dooiaanval in een lange vorstperiode is redelijk normaal. Na het weekeinde keert de vorst weer terug aan de Weissensee is de verwachting. Vanaf maandag gaan de temperaturen zakken en krijgt het bergmeer te maken met matige tot strenge vorst ‘s nachts. Overdag zakt het kwik in de loop van de week ook weer onder het vriespunt.