Schaatspeloton.nl - Nieuws - Berga en Bekkering winnen in herfstachtig Amsterdam

Berga en Bekkering winnen in herfstachtig Amsterdam

geplaatst zaterdag 8 januari 2011 om 21:28:24 op Schaatspeloton.nl

Ingmar Berga (AMI Kappers) wint de Amsterdamsche IJsclub Bokaal voor rechts Geert Plender (Van Werven), achter hen wordt Mart Bruggink (BHP Power-play) knap vierde.

Ingmar Berga (AMI Kappers) wint de Amsterdamsche IJsclub Bokaal voor rechts Geert Plender (Van Werven), achter hen wordt Mart Bruggink (BHP Power-play) knap vierde. (bron: Schaatspeloton.nl)

De dertiende wedstrijd in de KPN Marathon Cup is in een herfstachtig Amsterdam gewonnen door Ingmar Berga (AMI Kappers) en Daniëlle Bekkering (BTN de Haas-Onlineveilingmeester.nl). Berga won de sprint van een kopgroep met een ronde voorsprong voor Geert Plender (Van Werven) en Bob de Vries (BAM-Univé Schaatsteam). Bekkering ontsnapte in de finale solo uit een kopgroep van zes die een halve ronde voorsprong had op het peloton.

Het contrast met de laatste wedstrijd in Amsterdam kon haast niet groter zijn. Terwijl drie weken terug de Jaap Edenbaan onder een sprookjesachtige witte sneeuwlaag lag en met rustig en stil weer de omstandigheden perfect waren, was vandaag de Jaap Edenbaan nat en relatief warm. De wind zorgde er daarnaast voor dat het zwaar werd, iets wat positief bleek voor de aanvallers. Bij de Dames was het pas in het laatste deel van de wedstrijd dat de definitieve ontsnapping ontstond. In de groep van zes waren alle ploegen vertegenwoordigd waardoor ze weg konden blijven. Met Irene Schouten (Team Timpaan) en Foske Tamar van der Wal (Van der Wiel) waren de snelste Dames van het peloton aanwezig in de kop van de wedstrijd. De andere aanvallers keken dan ook naar die dames en met name naar Schouten toen Daniëlle Bekkering (BTN de Haas-Onlineveilingmeester.nl) solo de aanval koos. Schouten durfde de achtervolging niet aan te gaan en Bekkering was gevlogen. Hiermee behaalde Bekkering haar eerste zege van het seizoen. Schouten sprintte achter Bekkering naar de tweede plek, Van der Wal klasseerde zich als derde. Overigens vond er tijdens de finale een fikse valpartij plaats in het sprintende peloton. Als gevolg hiervan werd Maartje Zwaan (Team W. Janssen b.v.) vanwege het uit de kom raken van de arm naar het ziekenhuis afgevoerd voor verder onderzoek.

Ook bij de Heren was het in de Top Divisie een aanvalswedstrijd. Halverwege de koers was het de beslissende ontsnapping van elf rijders die een ronde voorsprong pakte op het peloton. Hierna was het eigenlijk al zeker dat dit elftal om de zege zou gaan strijden. Het peloton werd bijeengehouden door de ploegen die vertegenwoordigd waren in de kopgroep. Nadat het peloton was afgesprint probeerde de non-sprinter Kurt Wubben (Groenehartsport.nl) de sprint te ontlopen, hij kreeg Bart de Vries (Team Windkr88) met zich mee. Tot zelfs aan de bel had het tweetal een aardige voorsprong maar toen Bob de Vries (BAM-Univé Schaatsteam) de sprint aan ging was de rest van de kopgroep weer terug bij Wubben en Bart de Vries die in de laatste bocht werden teruggepakt. Vervolgens won Ingmar Berga (AMI Kappers) de sprint van de kopgroep door Geert Plender (Van Werven) en Bob de Vries te snel af te zijn. Op het podium kreeg Berga, met zijn dochter Asia in de armen, de Amsterdamsche IJsclub wisselbokaal uitgereikt.

In de Eerste Divisie ging een vijfmanskopgroep rond. Hierin was klassementsleider Simon Schouten (Volvo Ton van Kuyk) aanwezig. Schouten toonde zich ook het snelst in de finale die pas eigenlijk in de laatste ronde begon. In wandelpas ging het vijftal over de baan en nadat Eric Bisschops (Viks Parket) aanging toonde Schouten zijn duidelijke sprinteropverwicht door de wedstrijd te winnen. Wierd Osinga (Adviesburo Harry de Wolff) finishte als tweede, Bisschops zag zichzelf terug op de derde stek.

Bekijk ook:

Uitslag Heren Top Divisie
Uitslag Dames
Uitslag Heren Eerste Divisie