Schaatspeloton.nl - Nieuws - Stroetinga en Reitsma winnen in Earnewâld

Stroetinga en Reitsma winnen in Earnewâld

geplaatst dinsdag 28 december 2010 om 13:56:06 op Schaatspeloton.nl

Mireille Reitsma (MKBasics.nl) wint bij de Dames solo de 100 van Earnewâld, achter haar is het peloton geslagen.

Mireille Reitsma (MKBasics.nl) wint bij de Dames solo de 100 van Earnewâld, achter haar is het peloton geslagen. (bron: Schaatspeloton.nl)

In Earnewâld hebben Arjan Stroetinga (BAM-Univé Schaatsteam) en Mireille Reitsma (MKBasics.nl) de eerste natuurijsklassieker De 100 van Earnewâld gewonnen. Stroetinga klopte na 100 kilometer drie medevluchters, Crispijn Ariëns (Team Windkr88) en Douwe de Vries (SOS Kinderdorpen) werden twee en drie. Reitsma kwam na 50 kilometer solo aan, Carla Zielman (CENNED) werd tweede, Foske Tamar van der Wal (Van der Wiel) derde.

De Dameswedstrijd was op het ijs van de haven in Earnewâld lange tijd een afvalkoers. Voorin gingen de sterkste in de aanval en achterop vielen de mindere, vaak regionale, rijdsters er af. De wedstrijd kende zijn aanvallen maar de beslissende aanval werd twee ronden (bijna 6 kilometer) voor het eind aangegaan door Mireille Reitsma. Zij ging solo in de aanval en nam een voorsprong van zo'n 200 meter. Dit gaf zij niet meer weg waardoor zij de eerste natuurijsklassieker op haar naam schreef. Achter Reitsma won Carla Zielman de sprint van het peloton, Foske Tamar van der Wal completeerden het podium.

Ook bij de Heren werden de aanvallers beloond. In een winderige wedstrijd gingen in de tweede helft gingen Peter van de Pol (Wadro), Douwe de Vries (SOS Kinderdorpen) en Arjan Stroetinga (BAM-Univé Schaatsteam) de beslissende ontsnapping aan. Nadat het Winkdr88-tweetal Bart de Vries en Crispijn Ariëns (Team Windkr88) aansloot en Van de Pol moest laten lopen was het viertal dat uiteindelijk tot aan de streep samen zou blijven geboren. Achter het kwartet probeerde verschilllende groepjes nog even aan te dringen, maar zonder succes. Met een ruime voorsprong ging het viertal de finale in waarin Arjan Stroetinga aantoonde ook op natuurijs de beste te kunnen zijn. Met een sprint die haast op een demarrage leek won de Fries voor Crispijn Ariëns en Douwe de Vries.

Bij de Masters was het Rudi Groenendal die na de Nederlandse titel ook de 100 van Earnewâld op zijn naam schreef. Groenendal maakte onderdeel uit van een kopgroep van drie die lang aan de kop van de wedstrijd reden. Arnold Stam, die enkele rondjes voor het eind nog solo vooruit was, finishte achter Groenendal als tweede. Sjouke Hellinga werd derde.

Bekijk ook:

Uitslag Masters
Uitslag Heren
Uitslag Dames