Schaatspeloton.nl - Nieuws - Ingmar Berga en Elma de Vries winnen in Eindhoven

Ingmar Berga en Elma de Vries winnen in Eindhoven

geplaatst zondag 30 december 2007 om 13:12:00 op Schaatspeloton.nl

De voorlaatste wedstrijd in de finaleweek van de Essent Cup is gewonnen door Ingmar Berga en Elma de Vries (beiden DSB Bank). Beide rijders waren in Eindhoven het snelst in de massasprint. Cedric Michaud (Nefit HR Ketels) eindigde als tweede maar zag de als derde eindigende klassementsleider Bob de Vries (BAM Schaatsteam) door de tussensprints uitlopen tot een voorsprong van 5 punten.

Dames
Bij de Dames deed Elma de Vries (DSB Bank) vandaag zeer goede zaken. Nadat gisteren Daniëlle Bekkering (Frisia Financieringen) twee punten had teruggepakt, pakte liep Elma de Vries nu weer met een meervoud daarvan uit. Elf punten haalde de Haulese in de tussensprints, terwijl Bekkering maar tot vijf punten kwam. In de finale waren natuurlijk beide kemphanen aanwezig en omdat enkele ontsnappingen in de finale weinig succesvol waren konden ze ook meedoen om de dagzege. Elma de Vries won de sprint van het peloton lijkt nu met een voorsprong van 18 punten de Essent Cup niet meer te laten gaan. Daniëlle Bekkering eindigde op de tweede plaats. Mariska Huisman (Viks Parket) was goed voor de derde plek en staat nu voor de laatste wedstrijd 1 punt achter de derde podiumplek die nog bezet wordt door Maria Sterk (DSB Bank) die in Eindhoven als vierde eindigde.

Heren
Bob de Vries (BAM Schaatsteam) toonde vandaag aan weer lichamelijk in vorm te geraken. In de tussensprints wisselde het stuivertje tussen hem en Cédric Michaud (Nefit HR Ketels) maar in totaal liep de Fries, goed gesteund door teamgenoten van zowel het BAM Schaatsteam als hun opleidingsploeg Equipe Renault, in Eindhoven 2 punten uit op de Fransman waardoor de voorsprong voor de laatste wedstrijd in Amsterdam nu 5 punten bedraagt.
De ploegen van de zowel Bob de Vries en Cedric Michaud, als Douwe de Vries (Time Out Sport/Vrieling) en Sandor Stuut (InterCarParts/Vlasmen) die nog strijden om de derde plek in het klassement, hielden buiten de sprints om de wedstrijd goed op slot en eigenlijk kwam geen enkele aanval verder dan een interessante mogelijkheid. In de tussensprints liep Douwe de Vries 12 punten in op Sandor Stuut waardoor de kopman van de Time Out-ploeg nu met acht punten voorsprong op de derde plek staat.
In de finale mochten voor het eerst dit seizoen 21 rijders strijden om de dagzege. Dit kwam door het feit dat Henk Angenent (TNT Express) en Roel van Hest (Beelen Sloopwerken) zonder waarneembaar verschil gezamenlijk als twintigste over de streep kwamen bij de schiftingssprint 20 ronden voor het eind. Ook in de finale had geen enkele aanvaller kans om succesvol te zijn en in de laatste ronden werden de verschillende sprinters door hun ploeggenoten in stelling gebracht. Vanuit die stellingen was het Ingmar Berga (DSB Bank) die de wedstrijd in de lichtstad naar zich toe kon trekken. De Nederlands Kampioen verwees Cedric Michaud naar de tweede en Bob de Vries naar de derde plaats.

Al met al voorspelt dit voor oudejaarsdag in Amsterdam een spannende finale. De finalewedstrijd is voor al het publiek gratis toegankelijk, dit door sponsoring van Foekens Astbestverwijdering. De ijsbaan in Amsterdam laat wel weten dat, in tegenstelling tot wat marathonbezoekers die normaal in het weekend de wedstrijden bezoeken misschien gewend zijn, het parkeren bij de Jaap Edenbaan maandag niet gratis zal zijn. De kosten zijn bij de Jaap Edenbaan 10 cent per uur.