Schaatspeloton.nl - Nieuws - Hut en Langeland winnen in Gramsbergen, Vierdaagse voor Groeneveld en Langeland

Hut en Langeland winnen in Gramsbergen, Vierdaagse voor Groeneveld en Langeland

geplaatst dinsdag 21 december 2010 om 23:48:22 op Schaatspeloton.nl

Willem Hut (BAM-Univé Schaatsteam) wint de natuurijsbaanmarathon in Gramsbergen. Ralf Zwitser (Wadro) weet dat hij nipt geklopt is.

Willem Hut (BAM-Univé Schaatsteam) wint de natuurijsbaanmarathon in Gramsbergen. Ralf Zwitser (Wadro) weet dat hij nipt geklopt is. (bron: Sportfoto.nl)

Willem Hut (BAM-Univé Schaatsteam) en Jolanda Langeland (Ripca) hebben in Gramsbergen de vierde baanmarathon op natuurijs gewonnen. Beide waren in Noord-Oost Overijssel het snelst van een kopgroep. Langeland behaalde met haar overwinning ook meteen de eindzege in de Natuurijs Vierdaagse. Christijn Groeneveld (AMI Kappers), die achter een kopgroep van tien de sprint van het peloton won, won het eindklassement bij de Heren.

Zowel bij de Dames als bij de Heren werd het een spannende strijd. Niet alleen om de dagzege maar ook om de eindzege in de eerste editie van de Natuurijs Vierdaagse. In Gramsbergen slaagde bij de Dames het duo Mireille Reitsma (MKBasics.nl) en Jolanda Langeland (Ripca) erin een ronde voorsprong te pakken op het peloton. Nadat Foske Tamar van der Wal (Van der Wiel) de sprint van het peloton had gewonnen en zo als derde naar het podium kon ging het duo Reitsma/Langeland de finale in. Hierin kwam Mireille Reitsma ten val waardoor Jolanda Langeland, normaal gesproken sowieso de snelste van de twee, de zege in de schoot kreeg geworpen. En daarmee won Langeland ook direct het eindklassement van de Vierdaagse. In het klassement eindigde de Bedumse met exact één punt voorsprong op Carla Zielman (CENNED) die met een vierde plek in Gramsbergen de tweede plek in het klassement behaalde. Maria Sterk (Haicobouma.nl) zag zich in de eindafrekening terug op de derde plaats.

Bij de Heren was het een omvangrijke kopgroep van tien, met opvallend hierin aanwezig Eerste Divisierijder Marcel van Ham (Schaatsteam MSP-ICT.nl), die het peloton op een ronde zette. In deze kopgroep niet de belangrijkste mannen van het Vierdaagseklassement, maar een enkeling kon met een zege nog het klassement op zijn kop zetten. In de finale toonde uiteindelijk een van die potentiële kanshebbers, Willem Hut (BAM-Univé Schaatsteam), het sterkste. Hut hield Ralf Zwitser in een sprint-a-deux op een tweede plaats en bleef ook nog de snel opkomende sprinter Ingmar Berga (AMI Kappers) die als derde finishte voor. Hut kon met zijn zege echter net niet bereiken wat Jolanda Langeland eerder op de avond wel had gedaan. Omdat Christijn Groeneveld (AMI Kappers) de pelotonsprint won en als elfde eindigde vlak voor klassementsleider Karlo Timmerman (SOS Kinderdorpen) behaalde hij de eindzege. Groeneveld ging in het klassement Timmerman net voorbij en had uiteindelijk 0,8 punten voorsprong op Timmerman die als tweede in het klassement eindigde. Willem Hut kwam op plek drie slechts 0,9 punten te kort voor de eindzege.

Bekijk ook:

Uitslag Dames
Uitslag Heren