Schaatspeloton.nl - Nieuws - Arjan Stroetinga en Foske Tamar van der Wal winnen in wit Amsterdam

Arjan Stroetinga en Foske Tamar van der Wal winnen in wit Amsterdam

geplaatst zaterdag 18 december 2010 om 21:27:07 op Schaatspeloton.nl

Arjan Stroetinga (BAM-Univé Schaatsteam) wint in een winters Amsterdam de massasprint voor Christijn Groeneveld (AMI Kappers) die later gedeclasseerd zou worden.

Arjan Stroetinga (BAM-Univé Schaatsteam) wint in een winters Amsterdam de massasprint voor Christijn Groeneveld (AMI Kappers) die later gedeclasseerd zou worden. (bron: Schaatspeloton.nl)

De tiende wedstrijd in de KPN Marathon Cup is in een winters Amsterdam gewonnen door Arjan Stroetinga (BAM-Univé Schaatsteam) en Foske Tamar van der Wal (Van der Wiel). Zowel Stroetinga als Van der Wal waren op het harde snelle ijs het snelst in de massasprint. In de Top Divisie werd Christijn Groeneveld (AMI Kappers) die als tweede finishte gedeclasseerd.

In een sprookjesachtige omgeving brachten de dames een snel maar redelijk vlakke koers op het ijs. Maria Sterk (Haicobouma.nl), Kimberly Muusse (Hoolwerf Heiwerken), Andrea Sikkema (Van der Wiel) en Mireille Reitsma (MKBasics.nl) zorgde samen voor de meest serieuze aanval. Het kwartet ontsnapte in de tweede helft van de wedstrijd en had enige tijd een ruime honderd meter voorsprong. Toen het viertal teruggepakt was probeerde Lisanna Soemanta (Intersport Jan Bols) het nog zeer dapper in de laatste tien ronden om solo weg te blijven van het peloton, maar ook deze aanval was kansloos. De massasprint die volgde werd duidelijk gewonnen door Foske Tamar van der Wal (Van der Wiel). Zij hield Carla Zielman (CENNED) en Jolanda Langeland (Ripca) achter zich en behaalde zo haar vierde zege van het seizoen. Zielman en Margo van der Merwe (Stouwdamsport) blijven leiden in respectievelijk het Algemene en Jongeren klassement.

In de Top Divisie zat het venijn in de staart. Het harde ijs bracht een snelle wedstrijd op het ijs waardoor het voor vluchters kansloos was om uit de greep van het peloton te blijven. Ook zorgde het harde uitbrekende ijs voor meerde valpartijen. Maar niet alle valpartijen waren het gevolg van het ijs. Dat was althans de beslissing van de jury na afloop van de massasprint die de winnaar moest bepalen. Arjan Stroetinga (BAM-Univé Schaatsteam) won met overmacht de sprint voor Christijn Groeneveld (AMI Kappers) en Karlo Timmerman (SOS Kinderdorpen). Twee ronden voor de finish was Cees Juffermans (Team Wadro) ten val gekomen als gevolg van het van de lijn afwijken van Christijn Groeneveld. Hiervoor werd Groeneveld gedeclasseerd waardoor Timmerman doorschoof naar de tweede en Jorrit Bergsma (BAM-Univé Schaatsteam) als derde op het podium mocht bijschuiven.

In de Eerste Divisie slaagde een groep van er wel in een ronde voorsprong te pakken. Van dit zestal toonde Arnt Jalvingh zich het snelste en mocht zo zijn eerste zege bejubelen. Vlak achter Jalvingh finishte Luis Veen (Payroll Group) als tweede, Marcel van Ham (Schaatsteam MSP-ICT.nl) completeerde het podium.

Bekijk ook:

Uitslag Heren Top Divisie
Uitslag Dames
Uitslag Heren Eerste Divisie