Schaatspeloton.nl - Nieuws - Estse marathoncompetitie krijgt vorm

Estse marathoncompetitie krijgt vorm

geplaatst zondag 5 december 2010 om 23:42:24 op Schaatspeloton.nl

Het marathonschaatsen in Estland krijgt verrassend georganiseerde vormen. In Estland, een land dat nog nooit een deelnemer uitzond aan de World Cup langebaan, kent vanaf deze winter een eigen marathonschaatscompetitie. De Eesti Maratonuisutamise Sari, oftewel Estse Marathonschaats Series, zal worden verreden over vier natuurijslocaties in de maanden januari en februari. 8 januari vind in het Zuid-Estse Viljandi de eerste wedstrijd plaats over 50 kilometer.

In de competitie, die een Heren en Dames-klassement zal kennen, kunnen alle deelnemers punten verdienen. De eerste plaats zal goed zijn voor 500 punten, de tweede krijgt 490 punten, nummer drie 485 punt, nummer vier en vijf respectievelijk 482 en 480 punten en daarna zal elke plek aflopend 1 punt minder verdienen. Deelnemers kunnen in het eindklassement het slechtste resultaat wegstrepen.

De eerste wedstrijd in de Eesti Maratonuisutamise Sari zal op zaterdag 8 januari plaatsvinden in Viljandi. Later volgen nog wedstrijden in Paunküla en Võru voor de competitie op donderdag 24 februari haar finale kent in Pärnu. Twee dagen later vind in Mustvee de vierde editie van Kalevipoja Marathon plaats. Deze wedstrijd op het grensmeer tussen Estland en Rusland maakt geen onderdeel uit van de Estse competitie.