Schaatspeloton.nl - Nieuws - Bob de Vries en Foske Tamar van der Wal winnen Noordlaren

Bob de Vries en Foske Tamar van der Wal winnen Noordlaren

geplaatst maandag 29 november 2010 om 21:19:04 op Schaatspeloton.nl

De eerste marathon op natuurijs is vanavond in het Groningse Noordlaren gewonnen door Bob de Vries (BAM-Univé Schaatsteam) en Foske Tamar van der Wal (Van der Wiel). De Vries won door in de finale solo weg te rijden van vier vluchtgenoten met wie hij een ronde voorsprong had. Christijn Groeneveld (AMI Kappers) was goed voor een tweede plek, Martijn van Es (Wadro) werd derde.

Onder goede publieke belangstelling begonnen om 18:00 uur de Dames als eerste aan de eerste marathon op natuurijs in Noordlaren. Het werd in het Groningse dorp een wedstrijd voor de aanvallers. Halverwege koers pakte een groep van 11 rijdsters een ronde voorsprong op het peloton. Snel daarna schoof een kwartet bestaande uit Mireille Reitsma, Sandra 't Hart (beiden MKBasics.nl), Foske Tamar van der Wal (Van der Wiel) en Nederlands Natuurijskampioene Maria Sterk (Haicobouma.nl) meteen door naar de kop van de wedstrijd. Alle vier de dames hadden al een ronde voorsprong en samenwerkend pakte ze ook een twee ronde van 333 meter voorsprong op de rest. Na het afsprinten van het peloton probeerde eerste Sandra 't Hart zonder succes de aanval te zoeken. Nadat Daniëlle Bekkering (BTN de Haas-Onlineveilingmeester.nl) de sprint van de tweede groep had gewonnen en zo als vijfde eindigde begon de finale voor de vier. Hierin probeerde Mireille Reitsma tot twee maal toe solo aan te komen, maar Foske Tamar van der Wal en Maria Sterk lieten dat niet gebeuren. In de sprint die vervolgens volgde leek Sandra 't Hart haar concurrenten af te troeven en de zege te pakken. 't Hart had echter bij de aankomst de voorste schaats die als eerste over de lijn kwam niet op het ijs waardoor de zege aan haar neus voorbij ging. Foske Tamar van der Wal was de reglementaire winnaar en zag zich op het podium geflankeerd door Maria Sterk en Sandra 't Hart die teruggezet werd naar plek drie.

Bij de Heren leek de wedstrijd lange tijd uit te draaien op een afvalslag. Vele aanvallen die vanuit de kop van het peloton werden geïnitieerd leidde vooral tot afvallers achter in het peloton, slechts een select gezelschap kon uiteindelijk de wedstrijd finishen. De winnaars van de dag waren echter de rijders die op het juiste moment de aanval zochten. Toen het even stil viel ging een drietal schaatsers, bestaand uit Bob de Vries, Willem Hut (beiden BAM-Univé Schaatsteam) en Martijn van Es (Wadro) in de aanval. Nadat de groep een ruime voorsprong had gepakt en uiteindelijk met hulp van Nederlands Natuurijskampioen Jorrit Bergsma (BAM-Univé Schaatsteam), die zich in het rood-wit-blauw als knecht op wierp, een ronde voorsprong pakte. Terwijl het drietal aansluit waren daarachter Christijn Groeneveld (AMI Kappers) en Jouke Hoogeveen (Team Windkr88) ook op zoek gegaan naar een ronde voorsprong met vereende krachten en beide ploegen zich volledig opofferend pakte ook Groeneveld en Hoogeveen een ronde voorsprong waardoor het deze vijf mannen waren die konden gaan strijden om de eerste zege op natuurijs. Van een echte sprint kwam het echter niet. Want terwijl Karlo Timmerman (SOS Kinderdorpen) de pelotonsprint won en zo de zesde plek opeiste profiteerde Bob de Vries van het afsprintende peloton om zijn beslissende aanval te plaatsen. Met een ruime voorsprong ging de Fries, die gistermiddag in Hamar nog actief was op de World Cup 10 kilometer, de finale in. Een voorsprong die De Vries niet meer weg gaf en alleen maar uitbouwde om zo onbedreigd in de laatste ronde al zijn zege te kunnen vieren. Christijn Groeneveld legde achter De Vries beslag op de tweede plaats, Martijn van Es completeerde het podium. Hoogeveen en Hut moesten op plaats vier en vijf als enigen van de kopgroep naast het podium plaatsnemen.

Bekijk ook:

Uitslag Dames
Uitslag Heren