Schaatspeloton.nl - Nieuws - Aartsrivalen vormen natuurijsvierdaagse

Aartsrivalen vormen natuurijsvierdaagse

geplaatst dinsdag 23 november 2010 om 15:15:43 op Schaatspeloton.nl

Als de eerste vorst in de lucht hangt begint de traditionele strijd tussen de ijsverenigingen van Noordlaren en Veenoord en sinds kort Haaksbergen en Grambergen om het organiseren van de eerste marathon op natuurijs. Deze strijd zal voorlopig wel blijven, maar vanaf dit jaar vinden deze rivalen elkaar ook in een nieuwe natuurijsvierdaagse. Als de temperatuur het toestaat wordt op elke locatie een natuurijsmarathon verreden.

Over de vier wedstrijden wordt voor zowel mannen als dames een klassement opgemaakt. De KNSB laat op haar website Schaatsen.nl weten dat de precieze vorm van de wedstrijd afhankelijk is van de weersomstandigheden. IJs en weder dienende kan de wedstrijd als een vierdaagse verreden worden, maar het zou ook de vorm zou kunnen krijgen van een vier-banentoernooi. Hierbij wordt dan niet vier dagen aaneen gereden. In het geval van dooi vervalt dan niet het klassement en kan het bij terugkerende vorst de wedstrijdserie af worden gemaakt.

Wanneer er minder dan vier wedstrijden verreden kunnen worden wordt het eindklassement over de gereden wedstrijden opgemaakt. De vierdaagse zou in de praktijk dus ook op een een-, twee- of driedaagse kunnen uitdraaien. Vorig jaar werd er al achtereenvolgens in Haaksbergen, Veenoord en Noordlaren gereden, maar toen was er nog geen sprake van een gezamenlijk klassement.

RTV Noord meldt dat de vierdaagse competitie een idee is van ijsvereniging De Hondsrug in Noordlaren. De afgelopen winters gingen de ijsverenigingen in Haaksbergen, Veenoord en Noordlaren met elkaar de strijd aan wie als eerste een betrouwbare ijsvloer kon laten aangroeien. De KNSB denkt dat met deze vierdaagse alle verenigingen beloond zullen worden voor hun inzet om zo snel mogelijk een natuurijsmarathon te organiseren.