Schaatspeloton.nl - Nieuws - Aandacht voor marathonschaatsen tijdens Noord-Hollands Schaatsweekend

Aandacht voor marathonschaatsen tijdens Noord-Hollands Schaatsweekend

geplaatst zondag 21 november 2010 om 21:34:00 op Schaatspeloton.nl

Tijdens het Noord-Hollands Schaatsweekend dat afgelopen weekend plaats heeft gevonden is het marathonschaatsen in meerdere aspecten in de aandacht gebracht. Zaterdag verdiende de beste Noord-Hollanders Christijn Groeneveld (AMI Kappers), Lisanne Soemanta (Intersport Jan Bols) en Simon Schouten een extra prijs tijdens de KPN Marathon Cup. In Haarlem wonnen Bauke Thijsseling, Frans Biemond en Bionda Heeringa een speciale masterwedstrijd en kreeg speaker Ben Verduin een waarderingsprijs.

Beste Noord-Hollander
Met het Noord-Hollands Schaatsweekend wil de provincie Noord-Holland zich op de kaart zetten als de schaatsprovincie van Nederland. Dit jaar vond het schaatsweekend voor de derde maal plaats en tijdens dit weekend wordt tijdens een Marathon Cupwedstrijd in de provincie een aanzienlijke premie uitgereikt aan de beste Noord-Hollander. In de Top Divisie ging die prijs naar Christijn Groeneveld (AMI Kappers) die Ralf Zwitser (Wadro) net achter zich liet. Bij de Dames was het Lisanne Soemanta (Intersport Jan Bols) die Imke Hermans (Schaatsteam EDSO BUROJAN.nl) van de prijs hield en in de Eerste Divisie was het niet geheel onverwacht klassementsleider Simon Schouten (Volvo Ton van Kuyk) die er met de premie vandoor ging.

Masterstrijd
Tegelijkertijd met de landelijke competitie in Hoorn werd elders in de provincie een speciale Masterswedstrijd verreden. In Haarlem kwamen drie Mastercategoriën in actie. Bij de Heren Masters van 40 tot 50 jaar ging de zege naar Bauke Thijsseling, voor Jan Hubert en Dirk Dijksman. Bij de Heren 50+ ging de zege naar Frans Biemond die Jacques `t Hoen en Douwe de Boer aftroefden. Bij de Dames, waar zelden Masterwedstrijden in worden verreden, won Bionda Heeringa voor Erica Della Guardia-Dejong en Carla Witte.

Waarderingsprijs
Tijdens de KPN Marathon Cup in Hoorn heeft speaker Ben Verduin uit handen van gedeputeerde Jaap Bond de Waarderingsprijs ontvangen voor zijn verdiensten voor het marathonschaatsen in Noord-Holland.

Ben Verduin is sinds 1984 actief op de kunstijsbaan Haarlem als speaker van de regionale marathonwedstrijden. Al snel daarna werd hij als speaker actief op de andere Noord- Hollandse ijsbanen bij zowel de regionale als landelijke marathoncompetities en de legendarische natuurijswedstrijden. Een van de hoogtepunten hierbij: De zege van zoon Bert Verduin bij het NK natuurijs in Ankeveen in december 1996.

Zijn bekende stemgeluid, enthousiaste manier van commentaar geven en persoonlijke omgang met de rijders hóren bij het marathonschaatsen (en skaten) in Noord-Holland. Ben Verduin heeft zich al die jaren onvermoeibaar en belangeloos ingezet voor met name het schaatsen in Noord-Holland en verdient derhalve dit jaar de NH Schaatsweekend Waarderingsprijs.