Schaatspeloton.nl - Nieuws - Hoornse dubbelslag Jorrit Bergsma en Foske Tamar van der Wal

Hoornse dubbelslag Jorrit Bergsma en Foske Tamar van der Wal

geplaatst zaterdag 20 november 2010 om 21:43:08 op Schaatspeloton.nl

Jorrit Bergsma sprint rechts naar de zege in vijfde KPN Marathon Cup. Sander Kingma (in het midden) en Bart de Vries (links) komen te kort. Op de achtergrond hebben Mart Bruggink en Geert Plender elkaar uitgeschakeld.

Jorrit Bergsma sprint rechts naar de zege in vijfde KPN Marathon Cup. Sander Kingma (in het midden) en Bart de Vries (links) komen te kort. Op de achtergrond hebben Mart Bruggink en Geert Plender elkaar uitgeschakeld. (bron: Schaatspeloton.nl)

In Hoorn hebben Jorrit Bergsma (BAM-Univé Schaatsteam) en Foske Tamar van der Wal (Van der Wiel) de vijfde wedstrijd in de KPN Marathon Cup gewonnen. Beiden namen door hun zege ook de Oranje leiderstrui over. De wedstrijden waren incidentrijk, met bij de Heren diskwalificaties en een val in de finalesprint en bij de Dames een valpartij van twee favorieten.

Dubbelslag Van der Wal
Bij de Dames was het geen enkel moment aannemelijk dat de wedstrijd niet op een massasprint zou uitdraaien. Dit betekende overigens niet dat de wedstrijd saai was. De rijdsters probeerden het meerdere keren maar nooit werd het echt spannend voorin. Het meest opvallende moment was in de laatste ronde te zien toen klassementsleidster Carla Zielman (CENNED) en Nederlands Kampioene Mariska Huisman (Viks Parket) samen ten val kwamen. Met twee grote kanshebbers tegen het ijs was het Foske Tamar van der Wal (Van der Wiel) die profiteerde. Zij won de massasprint voor Elma de Vries (Team De Vries) en Wieteke Cramer (MKBascis.nl) en pakte zo ook het Oranje leiderspak over van Carla Zielman.

Bergsma maakt indruk
In de Top Divisie maakte Jorrit Bergsma (BAM-Univé Schaatsteam) indruk. De Fries die gisteren nog in actie kwam tijdens de World Cup in Berlijn was de drijvende kracht bij het rond gaan van een kopgroep van uiteindelijk vijf man. Daarna probeerde Bergsma zelfs nog een tweede ronde voorsprong te pakken maar daar slaagde hij niet in. Terwijl hij daarvan teruggepakte werd vond de laatste tussensprint plaats waar hij nog wat punten pakte voor het klassement, net zoals Karlo Timmerman (SOS Kinderdorpen) die de hele wedstrijd punten aan het sprokkelen was en met Bergsma leek te gaan strijden om de Oranje trui. In die strijd kreeg Timmerman echter net iets te veel hulp van Sjoerd Huisman (SOS Kinderdorpen). Huisman duwde Timmerman op, wat reglementair verboden is en waarvoor het tweetal dan ook uit de wedstrijd werd gehaald. Het tweetal werd uit de strijd gehaald maar kreeg geen rode kaart, waardoor ze volgende week kunnen starten in Eindhoven.

In de finale van vijf man toonde Jorrit Bergsma opnieuw zijn kracht. Zonder grote tempoversnelling, maar op een hoge snelheid ging hij als eerste de laatste ronde in om daar ook victorieus uit te komen. Achter Bergsma raakte Mart Bruggink (BHP Power-play.nl) en Geert Plender (Van Werven) met de benen in elkaar verstrengeld en kwamen zo op het laatste rechte stuk ten val. Sander Kingma (SOS Kinderdorpen) en Bart de Vries (Team Windkr88) legde achter Bergsma beslag op de tweede en derde plek en completeerde zo het podium. Bergsma pakte door zijn zege ook de Oranje leiderstrui, maar zal volgende week in Eindhoven afwezig zijn vanwege de World Cup in Hamar.

Smets troeft vluchtmakkers af
In de Eerste Divisie werd de wedstrijd in de finale beslist door het dapper wegrijden van het kwartet Mats Stoltenborg (Schaatsteamhaarlem.nl), Sjaak de Wolff (Adviesburo Harry de Wolff) Johan Bakker en Thijs Smets. In de laatste 10 ronden was deze kopgroep ontstaan, na een verder vlakke wedstrijd. Bij de bel ging Mats Stoltenborg de sprint aan met een snel terugkomend peloton achter zich. Op het laatste rechte stuk werd Stoltenborg nog voorbijgestoken door Thijs Smets die zo een knappe zege behaalde. Stoltenborg moest genoegen nemen met de tweede plek, Sjaak de Wolff completeerde het podium. Vlak daar achter kwam Simon Schouten (Volvo Ton van Kuyk) als vierde binnen en behield zo de leiderstrui.

Opvallende aanwezige in de Eerste Divisie was Erben Wennemars. De voormalig Wereldkampioen Sprint wist zich in het Eerste Divisiepeloton goed staande te houden en kwam na 100 ronden als 48e over de meet.

Bekijk ook:

Uitslag Dames
Uitslag Heren Eerste Divisie
Uitslag Heren Top Divisie