Schaatspeloton.nl - Nieuws - Gauke Nijholt overleden

Gauke Nijholt overleden

geplaatst zaterdag 20 november 2010 om 11:52:44 op Schaatspeloton.nl

Gauke Nijholt

Gauke Nijholt

Na een coma van zeven weken is gistermiddag 19 november Gauke Nijholt overleden. Nijholt die in zijn leven voor meerdere ploegen actief was als ploegleider, en tevens bondscoach is geweest, was ploegleider van CENNED. Tijdens het trainingsweekend van CENNED werd de 73-jarige Nijholt getroffen door een herseninfarct, waarna hij in coma raakte waar hij nu niet meer uit is ontwaakt.

De CENNED-ploeg maakte het overlijden bekend: "Gaukes echtgenote , Renate, en met haar vele anderen, waaronder zijn schaatsteam CENNED, verliezen een geweldige man." Tijdens het trainingsweekend van 'zijn' damesmarathonteam CENNED, tijdens de teambespreking, 's avond laat op 9 oktober, raakte Gauke Nijholt plotseling in coma en is daar niet meer uitgekomen. Zeker de eerste dagen was er nog hoop, maar hoe langer het duurde, hoe meer de hoop op een herstel verdween.

Gauke Nijholt was een vooraanstaand trainer/coach, die heel wat schaatsers en schaatssters naar de top heeft gebracht. Zijn kennis en ervaring heeft hij tot het laatst uitgedragen. Ook voor een aantal wielerploegen in Friesland heeft hij veel betekend.

Als bondcoach van de sprintploeg, van jong-oranje en als ploegleider van marathonploegen (o.a. Henk Angenent's TNT, Haak-Bional-Jovetra, MKBascis.nl en CENNED) en wielerploegen was hij veeleisend, maar ook realistisch. Gauke Nijholt genoot van de rol die hij had.

Voor die tijd werkte hij bij de marine, in de onderzeebootdienst. Vervolgens ging hij naar de politieschool en kwam hij bij de politierecherche in Amsterdam. Friesland bleef trekken en daarom ging hij naar de politie in Burgum. Tot aan zijn pensionering was hij districtshoofd in Heerenveen. Gauke Nijholt werd 73 jaar geleden geboren in het Friese Sint Jansgea.