Schaatspeloton.nl - Nieuws - Haagse winst Arjan Stroetinga en Mariska Huisman KPN Marathon Cup

Haagse winst Arjan Stroetinga en Mariska Huisman KPN Marathon Cup

geplaatst zaterdag 13 november 2010 om 21:47:27 op Schaatspeloton.nl

Arjan Stroetinga (BAM-Univé Schaatsteam) wint de vierde KPN Marathon Cup en laat de twee AMI Kappersrijders Ingmar Berga en Christijn Groeneveld verslagen achter zich.<br></i>(Klik op de foto voor meer foto's van de vierde KPN Marathon Cup)</i>

Arjan Stroetinga (BAM-Univé Schaatsteam) wint de vierde KPN Marathon Cup en laat de twee AMI Kappersrijders Ingmar Berga en Christijn Groeneveld verslagen achter zich.
(Klik op de foto voor meer foto's van de vierde KPN Marathon Cup) (bron: Schaatspeloton.nl)

In Den Haag hebben Arjan Stroetinga (BAM-Univé Schaatsteam) en Mariska Huisman (Viks Parket) de vierde wedstrijd in de KPN Marathon Cup gewonnen. Beide Nederlands Kampioenen waren het snelst in de massasprint. Stroetinga verwees daarbij Ingmar Berga en Christijn Groeneveld (beiden AMI Kapers) naar de tweede en derde plaats. Eerder op de avond won Simon Schouten (Volvo Ton van Kuyk) in de Eerste Divisie.

Stroetinga maakt hattrick compleet
De Top Divisiewedstrijd was op het zware ijs van de Uithof er een die in de finaleronde in een massasprint beslist werd. Eigenlijk kwam dit gegeven geen moment in de wedstrijd in het gevaar. Een lange solo van Ralf Zwitser (Wadro) leek nog even het meest kansrijk toen hij het peloton in de rug keek en tussen hem en de staart van het peloton de gevallen Kurt Wubben (Groenehartsport.nl) als extra richtpunt had. Maar nadat het BAM-Univé Schaatsteam het signaal voor de achtervolging blies was het voor de Haarlemmer voorbij. In de finale was opnieuw veel te zien, van geduw en gedrang tot een valpartij van sprinter Cees Juffermans (Wadro), die daardoor kansloos was. In de massasprint zelf voltooide Arjan Stroetinga (BAM-Univé Schaatsteam) met zijn derde zege een hattrick. Stroetinga liet op de streep de twee AMI Kappersrijders Ingmar Berga en Christijn Groeneveld op plek twee en drie achter zich. Na afloop mocht Rob Hadders (Equipe Renault Eco2) voor de vierde maal de Oranje leiderstrui aantrekken. Bart de Vries (Team Windkr88) kon zich ook na de wedstrijd in Den Haag weer in het Wit hullen.

Mariska Huisman sprint na zege na zware wedstrijd
De Dameswedstrijd was op het zware ijs van de Haagse Uithof een ware veldslag. Onder een hoog tempo zagen vele van de mindere goden, en ook enkele van de betere schaatsers moesten het strijdgewoel van achter verlaten. Ondanks het hoge tempo en de verschillende aanvalpogingen, waarvan de belangrijkste na de laatste tussensprint ontstond en enige tijd stand hield, bleef het gros van het peloton bijeen en moest in een massasprint de winst worden bepaald. Hierin was Mariska Huisman (Viks Parket) met duidelijk verschil het snelst. Hierdoor pakte de West-Friezin haar eerste zege na haar terugkeer van het WK Skeeleren in Colombia. Achter Huisman ging de tweede plek naar Foske Tamar van der Wal (Van der Wiel), Jolanda Langeland legde beslag op de derde plaats. Carla Zielman (CENNED) behield, ondanks een valpartij tijdens de wedstrijd, haar Oranje leiderspak van de KPN Marathon Cup. Margo van de Merwe (Stouwdamsport) blijft in het Wit van de beste Jongere.

Simon Schouten wint, Belgische skeeleraars te gast
Opvallende aanwezige bij de Eerste Divisiewedstrijd in Den Haag was de Belgische Wereldkampioen Skeeleren Bart Swings, samen met zijn land- en skeelerploeggenoot Ferre Spruijt maakte Swings in de hofstad zijn debuut op het ijs. Swings toonde zich tijdens de wedstrijden meerdere keren opvallend aan het voorfront tijdens aanvallen en finishte in de massasprint als negende. Vooraan in de massasprint ging de zege naar klassementsleider Simon Schouten (Volvo Ton van Kuyk) die zijn plaatsgenoot Mark Huisman (Viks Parket) er uit sprintte. Gerard Nijgh completeerde het podium. Simon Schouten behield zowel de Oranje als Witte trui.

Bekijk ook:

Uitslag Eerste Divisie
Uitslag Dames
Uitslag Top Divisie