Schaatspeloton.nl - Nieuws - Willem Poelstra Trofee voor Pieter Jan van Eck

Willem Poelstra Trofee voor Pieter Jan van Eck

geplaatst maandag 22 maart 2010 om 21:00:00 op Schaatspeloton.nl

Pieter Jan van Eck

Pieter Jan van Eck

Pieter Jan van Eck is tijdens het KNSB Schaatsgala in Hilversum door de Stichting Wintersporten (SWS) gehuldigd met de Willem Poelstra Trofee 2010. Deze prijs reikt de SWS sinds 1995 uit aan het grootste marathonschaatstalent van het seizoen. Van Eck, die in dienst rijdt van Team Van Werven, werd geroemd vanwege zijn goede prestaties op zowel het Nederlandse als buitenlandse natuurijs.

Samen met Van Eck waren ook Lillian van Haaster en Yvonne Spigt genomineerd voor de Willem Poelstra Trofee 2010. Van Haaster won op kunstijs het jongerenklassement, werd derde in de Aart Koopmans Memorial en tweede in het criterium op de Weissensee. Spigt scoorde vooral met haar gewaagde solo in de Alternatieve Elfstedentocht, die resulteerde in een tweede plaats. In de Veluwemeertocht werd ze ook tweede.

Volgens het juryrapport is Van Eck één van de jeugdige mannen waar de komende jaren op natuurijs rekening mee moet worden gehouden. Niet alleen zijn klasse, maar ook zijn mentale instelling wordt door de jury aangehaald: "De jonge rijder is ambitieus en wil overal de beste zijn".

Juryrapport Willem Poelstra Trofee
De taak van de jury van de Stichting Wintersporten (SWS) om de winnaar van de Willem Poelstra Trofee 2010 aan te wijzen, was niet eenvoudig. Een aantal jeugdige talenten deed dit seizoen zowel op kunst- als natuurijs van zich spreken. Omdat er een duidelijke relatie is tussen de SWS en schaatsen op natuurijs, lag daar ook deze winter de nadruk. De natuurijsperiode in Nederland was daarbij een meer dan welkome aanvulling, al stelde het aantal verreden wedstrijden wellicht wat teleur.

Het was voor de jury geen makkelijke beslissing. Als genomineerden kwamen, net als vorig seizoen, twee dames en een heer naar voren: Pieter Jan van Eck, Lillian van Haaster en Yvonne Spigt. Pieter Jan won de Aart Koopmans Memorial en reed naar het podium in Loosdrecht en Börlange. Lillian won op kunstijs het jongerenklassement, werd derde in de Aart Koopmans Memorial en tweede in het criterium op de Weissensee. Yvonne werd na een gewaagde solo tweede in de Alternatieve Elfstedentocht. In de Veluwemeertocht werd ze ook tweede.

Alle resultaten en de manier van rijden opgeteld, heeft de Stichting Wintersporten besloten dat de Willem Poelstra Trofee van 2010 gaat naar:

Pieter Jan van Eck

Pieter Jan is, ondanks zijn jeugdige leeftijd, in alle natuurijswedstrijden die hij heeft gereden, bij de eerste vier geëindigd. Alleen in de Veluwemeertocht kon hij niet bij de top aanklampen. In het eindklassement om de Grand Prix Natuurijs eindigde hij op een verdienstelijke vijfde plaats. Zijn grootste succes was er op de Weissensee, waar hij in de Aart Koopmans Memorial won. Twee jaar na zijn opmerkelijke debuut met een zege bij de A-rijders, was er op de Weissensee meteen een hoofdprijs weggelegd. De jonge rijder is ambitieus en wil overal de beste zijn. "Een tweede plaats is leuk, maar ik wil eigenlijk altijd winnen", gaf hij te kennen.

De keuzecommissie van de SWS heeft er alle vertrouwen in dat Pieter Jan als winnaar van de Willem Poelstra Trofee op de Weissensee in één van de komende Alternatieve Elfstedentochten een keer als winnaar zal worden gehuldigd. Zijn doorzettingsvermogen, wil om steeds aan te vallen én de wil om te winnen, zullen ongetwijfeld eens met een hoofdprijs worden beloond.

Bekijk ook:

Pieter Jan van Eck, Lillian van Haaster en Yvonne Spigt genomineerden Willem Poelstra Trofee (16 maart 2010)