Schaatspeloton.nl - Nieuws - Bergsma en Reitsma winnaars Dick van Gangelen Trofee

Bergsma en Reitsma winnaars Dick van Gangelen Trofee

geplaatst maandag 22 maart 2010 om 20:00:00 op Schaatspeloton.nl

Jorrit Bergsma (Equipe Renault Eco2) en Mireille Reitsma (Landjuweel) zijn de Marathonschaatsers van het Jaar geworden. Het tweetal heeft vanavond op het afsluitende schaatsgala de bijbehorende Dick van Gangelen Trofee ontvangen. Voor het eerst hebben de rijders en rijdsters dit jaar zelf de winnaar en winnares van de Dick van Gangelen Trofee gekozen en daarmee bepaald wie de Marathonschaatsers van het Jaar zijn geworden.

De sporters konden daarbij in hun eigen discipline kiezen uit drie genomineerden, degenen die als hoogsten waren geëindigd in het puntenklassement van de trofee.

De dames kozen voor hun collega Mireille Reitsma, ten koste van Mariska Huisman en Maria Sterk. De 31-jarige Reitsma maakte dit jaar een glorieuze rentree nadat ze er een jaartje tussenuit was geweest omdat ze moeder was geworden. Ze won afgelopen winter onder andere de natuurijsklassieker op het Veluwemeer, waarbij ze in haar eentje rondenlang op kop reed over een eindeloze vlakte.

Bij de mannen was Jorrit Bergsma dè verrassing van het seizoen. De 24-jarige Fries won deze winter zowel de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee als het NK Natuurijs op het Zuidlaardermeer. Pas na de jaarwisseling kwam hij in het peloton echt op stoom en eindigde tenslotte in het puntenklassement van de Dick van Gangelen Trofee als eerste. Hij liet Ingmar Berga en Jan Maarten Heideman op een gedeelde tweede plaats achter zich.

Net als vorig jaar zijn het herenteam van BAM en de dames van Landjuweel de Marathonploegen van het Jaar geworden. Voor Landjuweel is dat zeker de laatste keer. De ploeg houdt in de huidige vorm op te bestaan, omdat de sponsor besloten heeft ermee te stoppen. Eerder al besloten grote bedrijven als TNT en Nefit zich uit het marathonschaatsen terug te trekken.

Finale juryverslag
Een grillig, maar prachtig seizoen


Een grillige, maar prachtige winter met veel natuurijs heeft het marathonschaatsen een bijna ongekend boeiend seizoen gebracht. Adembenemend mooie sport op de bevroren Loosdrechtse plassen, de oneindige vlakte van het Veluwemeer en een fantastische apotheose met het Nederlands Kampioenschap op het Zuidlaardermeer. Spannende wedstrijden en veel sfeer op de Weissensee en onwaarschijnlijk afzien in de ijzige Scandinavische kou.

Een seizoen dat in het peloton eigenlijk alleen maar helden kende. Want hoeveel respect hadden wij niet voor al die jongens en meisjes, die zelden op het podium staan, maar in het autootje vaak vele uren de bijna onbegaanbare vaderlandse wegen trotseerden om toch maar weer ergens in een uithoek aan het vertrek van de wedstrijd te kunnen staan. Chapeau voor al die bikkels!

Voor het eerst hebben de rijders en rijdsters dit jaar zelf kunnen kiezen wie de winnaar en winnares van de Dick van Gangelen Trofee zou worden en daarmee de Marathonschaatser van het Jaar. Daarbij hadden de dames- en de herenploegen elk één stem in een éénmalige ‘vakjury' en kozen de winnaar uit de drie hoogst geklasseerden in het DVG-puntenklassement van hun eigen discipline.

De dames gaven uiteindelijk de voorkeur aan Mireille Reitsma boven Mariska Huisman en Maria Sterk. De mannen kozen voor Jorrit Bergsma en niet voor Ingmar Berga of Jan Maarten Heideman. Reitsma en Bergsma waren ook als eerste in het puntenklassement geëindigd.

De Marathonploegen van het Jaar werden, net als vorig seizoen, de teams van BAM en Landjuweel. Voor de dames van ploegleider Alida Pasveer een bijzonder afscheidscadeau, omdat Landjuweel als sponsor stopt en de ploeg ophoudt te bestaan. En hoewel de concurrentie de beide winnende teams meer dan vorig jaar op de hielen zat, zijn ze toch heel terecht de Marthonploegen van het Jaar geworden.

Zoals er ook niets valt af te dingen op de keuze voor de individuele winnaars. Mireille Reitsma maakte een glorieuze rentree in het damespeloton, nadat ze er een jaartje tussenuit was geweest omdat ze moeder was geworden. Haar hoogtepunt van het seizoen was onbetwist haar machtige race op het Veluwemeer, waar ze rondenlang op kop reed, vlak voor de finish nog de verkeerde afslag nam en de sneeuw in dook, maar uiteindelijk toch als winnares over de streep ging.

Jorrit Bergsma is zonder twijfel dè verrassing van het afgelopen schaatsseizoen. Hoewel hij meteen al in oktober de openingswedstrijd van het seizoen in Alkmaar won en vijf podiumpunten voor het klassement mocht bijschrijven, duurde het toch tot in het nieuwe jaar voordat de victorie begon. Om een vergelijk te maken: eind december stond Jorrit Bergsma met zijn 5 punten op een onopvallende 21ste plaats in het klassement, terwijl op dat moment Ingmar Berga daarvan de leiding had met 39 punten.

De echte klappers kwamen voor Bergsma eind januari toen hij de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee won en anderhalve week later op het Zuidlaardermeer Nederlands kampioen op natuurijs werd. In die twee wedstrijden pakte hij meer dan de helft van zijn uiteindelijke totaal van 86 punten. Jan Maarten Heideman en Ingmar Berga bleven beiden steken op 74 punten. Jorrit Bergsma is een echte kampioen!

Rotterdam, 10 maart 2010,

Jos Niesten, voorzitter van de jury