Schaatspeloton.nl - Nieuws - Jeroen Ras wint Orsa200K

Jeroen Ras wint Orsa200K

geplaatst woensdag 24 februari 2010 om 17:40:16 op Schaatspeloton.nl

De jaarlijkse 200 kilometerwedstrijden op het Orsasjönmeer, de Orsa200K, is afgelopen zaterdag gewonnen door de Nederlander Jeroen Ras. De 37-jarige Hagenaar kwam na 200 kilometer is zware winterse omstandigheden solo aan. Gerard Boersma en Frans van het Bolscher deelde op 11 minuten achterstand de tweede plaats. Ras voltooide de Orsa200K in net iets minder dan 9 uur.

(verslag door Hidde Schouten)

Zaterdag om 7:00 's ochtends, 19 schaatsers staan aan de start voor de 200 km wedstrijd op het Zweedse Orsameer, de ORSA200K. Er is voor deze dag veel kou en wind voorspeld. 20 Rondes van 10 kilometer liggen voor iedereen in het verschiet. Met een flinke bries in de rug laat het peloton zich het meer op blazen. Achter op het meer is het keerpunt, alwaar een loodzwaar stuk tegenwind op de rijders wacht.Al vrij snel ontstaat een kopgroep die na enkele rondes een grootte van 6 man bereikt.
De Hel van Kungshaga zal later die dag vele slachtoffers eisen.

Het zijn alleen deze mannen die uiteindelijk deze barre tocht zullen uitrijden.

De 6 leiders werken gebroederlijk samen, maar ondertussen wordt langzaam duidelijk hoe de kaarten zijn geschud. Op kilometer 140 is de kopgroep uitgedund tot 4 man. Na 170 kilometer besluit Jeroen Ras dat het tijd is om al zijn vorige Orsa uitslagen te overtreffen. Op het traject bij Kungshaga gaat Ras simpelweg harder dan de rest. De achtervolgers zetten alle middelen in om hem bij te halen, echter vergeefs. Tijdens zijn alleingang loopt Ras hard uit en dubbelt zelfs enkele achterblijvers uit de oorspronkelijke groep van 6. Kromgebogen tegen de wind beukt zich een weg.
Na 8:57 schaatsen door de sneeuwduinen, gaat deze held als eerste over de finish!

Ondertussen weigeren de overigen zich over te geven aan de Scandinavische windgod. Alleen Gerard Boersma en Frans van het Bolscher weten bij elkaar te blijven. De rest baant zich ieder afzonderlijk banen een weg door het desolate sneeuwlandschap. Het duo Boersma en Van het Bolscher eindigen twee en drie. De Belg Karel van Bruyssel op vier. Vijfde werd Hidde Schouten en Jordi de Vreede finishte als zesde.