Schaatspeloton.nl - Nieuws - Jorrit Bergsma en Maria Sterk Nederlandse Natuurijskampioenen

Jorrit Bergsma en Maria Sterk Nederlandse Natuurijskampioenen

geplaatst woensdag 10 februari 2010 om 13:51:06 op Schaatspeloton.nl

Op het natuurijs van het Zuidlaardermeer hebben Jorrit Bergsma (Equipe Renault Eco2) en Maria Sterk (Cowhouse International) de Nederlandse titels op natuurijs behaald. Zowel Bergsma als Sterk klopte na een zware wedstrijd hun medevluchters, Douwe de Vries (Adformatie) en Mireille Reitsma (Landjuweel), die genoegen moesten nemen met het zilver. Op achterstand behaalde Ingmar Berga (AMI Kappers) en Daniëlle Bekkering (BTN de Haas/Onlineveilingmeester.nl) het brons.

Zowel in de heren als in de dameswedstrijd draaide het kampioenschap in de laatste honderde meters uit op een tweestrijd tussen twee aanvallers. Bij de dames, die al vroeg in de ochtend gestart waren voor hun kampioenschap waren het Maria Sterk (Cowhouse International) en Mireille Reitsma (Landjuweel) die om de titel mochten gaan strijden. Ze deden dit na een wedstrijd waarin alleen nog maar de sterksten voorin de koers te zien waren. Maria Sterk forceerde de slag door uit het overgebleven selecte peloton weg te springen om later nog gezelschap te krijgen van Reitsma. Het moe gestreden peloton moest zich gewonnen geven, iets wat later Mireille Reitsma in de sprint ook moest doen. Maria Sterk toonde zich op het Zuidlaardermeer het sterkst en mocht na afloop het rood-wit-blauw komen aantrekken. Op het podium zag zij zich naast Reitsma die het zilver behaalde geflankeerd door Daniëlle Bekkering die op anderhalve minuut achterstond van het leidende duo de sprint om het brons won.

Waar de dameswedstrijd een slijtageslag was, was dit bij de heren nog een slag meer het geval. Het mocht dan ook niet verrassend heten dat bijvoorbeeld de uittredende Nederlands Kampioen Sjoerd Huisman (Nefit HR Ketels), die toch niet bekend staat om zijn kwaliteiten op werkijs, op het door sneeuwval geteisterde Zuidlaardermeer al voor de finale de strijd moest staken. Vooraan in de koers waren het uiteindelijk Jorrit Bergsma (Equipe Renault Eco2) en Douwe de Vries (Adformatie) die in een sprint-a-deux de nieuwe Nederlandse kampioen mochten aanwijzen. Ze deden dit nadat een koers met vele dappere aanvallen vooraf was gegaan. Laatste aanvaller, die op momenten een echt serieuze kans leek te maken op de titel, was Martijn Kromkamp (Groen Talent) die solo enkele tientallen seconden voorsprong pakte in de finale. Hij bleef echter niet vooruit en het was vervolgens Douwe de Vries die de beslissende aanval aanging, om later Jorrit Bergsma te zien aansluiten. Het tweetal reed met een minimale voorsprong de laatste kilometers in waar Bergsma zich het snelste toonde. Hij klopte Douwe de Vries in de sprint die zo dus genoegen moest nemen met zilver. Op 15 seconden achterstand won Ingmar Berga (AMI Kappers) de sprint om het brons.

Slechts 16 van de 104 gestarte schaatsers voltooide de volle 100 kilometer in de strijd tegen de elementen.

Bij de Masters prolongeerde Arnold Stam zijn nationale titel die hij vorig jaar op de Oostvaardersplassen behaalde. Op het Zuidlaardermeer was Stam na 68 kilometer wedstrijd sterker dan Albert Bakker en René van der Meulen die het zilver en brons opeisten.

Bekijk ook:

Uitslag Masters
Uitslag Heren
Uitslag Dames